Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

727 JACHTEN VAN START IN DELTA LLOYD 24 UURS ZEILRACE 2010

Medemblik, 27 augustus 2010

Vanavond gingen in totaal 727 jachten van start in de 46ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. Er stond een flinke golfslag en een stevige noordenwind, die de diverse starts spannend maakten. In Volendam en Den Helder kwam het tot een aanvaring, die in Den Helder tot twee uitvallers leidde. De wind gaat naar verwachting naar het westen/noordwesten draaien en wat afnemen.

'Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat bijna 100% van de ingeschreven teams daadwerkelijk aan de start verschijnt", jubelde Dinand de Ridder, voorzitter van het 24-Uurs organisatiecomité. Door enkele afmeldingen stond de teller uiteindelijk op 728 voorinschrijvingen. Volendam was traditioneel weer de startlocatie met de grootste vloot, gevolgd door Lelystad-zuid en Enkhuizen-noord.

De twee pechvogels van Den Helder zijn de Turning Point (Swan 38) van schipper G. Kragt en de Arcona 340 met J. de Vos aan het roer. Zij zijn met schade uitgevallen. In Volendam voer de Gambier achterop de Kalimero, maar beide jachten konden de race vervolgen.

Lastige keuzes

Al dagen houden de navigators het weer in de gaten om een zo goed mogelijk plan te kunnen maken. Met de stormachtige condities van de afgelopen week valt dat niet mee. Zelfs vandaag woei het harder dan verwacht. Zo liet Tim van Rootselaar van de Lemsteraak Danielle vanmiddag weten, terwijl hij en zijn bemanning druk discussieerden over de startplaats: 'Ik zeg niet waar we zijn, maar het waait hier tien knopen harder dan voorspeld. Met 24 knopen wind gaan we zeker niet de zee op."

Ook schipper Langelaan van de Swokey (uitkomend in de tocht) moest ook improviseren. 'Al twee weken hielden we het weer bij. We hadden alles doorgerekend en het perfecte plan gemaakt; starten in Den Helder, met de stroom mee naar Kornwerderzand en bij gunstige wind ook weer terug naar Den Oever. We regelden een vijfde man speciaal voor onze eerste 24-Uurs op het Wad. Gisteravond vertrokken we vanuit onze thuishaven Hoorn alvast naar het noorden. Nog voor Enkhuizen strandden we met motorpech. Het was windstil, dus het anker moest uit. Vanmorgen waaide het zo hard, dat we het plan moesten omgooien." Ze gingen alsnog in Hoorn van start. 'Typisch 24-Uurs", aldus Langelaan.

De duisternis is ingevallen, dus langzaam maken de teams zich op voor de nacht. De Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace 2010 kan wel eens heel veel mijlen gaan opleveren. De vorderingen zijn te volgen via www.deltalloyd24uurszeilrace.nl en www.geosports.nl (tracing & tracking).

Over Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace

De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 46ste keer de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer bevaren, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Naast Delta Lloyd is het PWN Waterleidingbedrijf sponsor van de 24 Uurs Zeilrace. Co-sponsors zijn: Zeilen, Bearing Sportswear, Gemeente Medemblik en Stichting Jachthaven Medemblik.

/// Einde