Gemeente Voerendaal




Duurzaamheidsmarkt met regiotour elektromobilisten

De klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen voor onze en komende generaties. Door de oplopende CO 2-concentraties ontstaat het broeikaseffect, een van de voornaamste oorzaken van de onrustbarende opwarming van de aarde. Heel de wereld, Europa, Nederland en ook wij in Voerendaal, dragen verantwoordelijkheid om het broeikaseffect te beperken. Voor onszelf en onze kinderen, maar ook voor mensen in ontwikkelingslanden, die als eersten getroffen worden door klimaatverandering, terwijl zij het minst hebben bijgedragen aan het broeikaseffect. De overstap naar een meer duurzame samenleving is nodig!!!

Op zaterdag 28 augustus a.s. wordt de eerste Voerendaalse Duurzaamheidsmarkt gehouden op het Furenthelaplein van 11.00 uur tot 15.00 uur. Ook houdt de Euregiotour die dag tussen 12.00 en 14.00 uur een tussenstop in Voerendaal! Dit zijn 40 mobilisten, die met hun elektro-voertuig hun ervaringen willen delen met geĂŻnteresseerden. De marktstandhouders willen U informeren over:

* isolatie-mogelijkheden van Uw woning;

* warmtepompen, die een doorsnee-woning voor 400 euro per jaar verwarmen;

* zonneboilers en zonnepanelen;

* het grijswatersysteem, waarmee U regenwater apart kunt opvangen en gebruiken;

* subsidie-regelingen, die daarvoor bestaan.

En wanneer U alvast in het klein in huis wilt gaan besparen zijn er spaarlampen, eco-wasbollen, die het gebruik van waspoeder overbodig maken, standby-killers, shower-drops enz.

Ook zijn er biologische landbouwprodukten: groenten, graanprodukten en rijst en kunt U terecht voor natuurvoeding: fruit, zuivel, kruidenierswaren en delicatessen uit onze eigen streek. Wanneer U nog niet zelf composteert: een handige nieuwe oplossing. Uit de ecologische veehouderij kunt U heerlijke melk proeven.

Natuurbehoud vraagt Uw aandacht of U doet mee met de millenniumdoelen-barometer, terwijl de kinderen een partijtje doeltrappen. Onze dorst kunnen wij lessen met het groenste bier van Limburg en met fair-trade koffie en thee. Mocht U Uw eigen energiebesparende aktiviteiten willen delen, dan is er een leuke prijs voor de beste inzending!!
De gemeente Voerendaal is Millennium Gemeente. Dat betekent dat wij ons als inwoners van de gemeente Voerendaal willen inzetten voor het behalen van de 8 Millennium-doelstellingen: in het bijzonder doel 7 en 8: duurzaamheid en eerlijke handel.
Denk globaal, handel lokaal: Welkom op zaterdag 28 augustus a.s.