IVN Nederland


Hooien in Spaarnwouderveen!

Leef je uit in de natuur! Natuurliefhebbers die het leuk vinden om de handen uit de mouwen te steken in de natuur kunnen hun hart ophalen. Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert in samenwerking met Landschap Noord-Holland op zaterdag 28 augustus een werkdag in het Spaarnwouderveen/De Batterij nabij Halfweg. Een dag lekker buiten werken in de natuur met een groep enthousiaste mensen.

Hier zullen de handen flink uit de mouwen gestoken worden. Deelnemers gaan hier in het Spaarnwouderveen/De Batterij hooien en ander licht onderhoudswerk verrichten. Regelmatig wordt hier door de beheerders gemaaid en gehooid. Dit gebeurt om de bijzondere plantenvegetatie hier in stand te houden. Vast zal er ook nog wel een andere zaag- of natuurklus op het programma staan. En dit alles om de natuurwaarde van dit mooie natuurgebiedje te vergroten!

De Batterij is een verdedigingswerk uit 1799 en bovenop leuk begroeid met meidoorns. Daaromheen ligt het eigenlijke veen. Ooit was hier een dijkdoorbraak, toen het IJ nog een groot en woest water was. Het plasje van toen is nu opgevuld met veen. Hier groeit alles wat daar op thuis hoort. Van de weg af zie je meteen een ruig berkenbos. Wat verderop staat veel grauwe wilg. Op het open gedeelte is een heideveentje, waar planten zoals liggend walstro, dophei en smalle stekelvaren groeien.

Toch verrassend hier onder de rook van de voormalige suikerfabriek. Een waar landschapsjuweeltje Natuurliefhebbers die het leuk vinden om een dag in de natuur bezig te zijn en een bijdrage willen leveren aan de natuur zijn van harte welkom! Ervaring is niet vereist! Het belooft een leuke en gezellige werkdag te worden. De werkdag duurt tot 15.30 uur. Zorg zelf voor werkkleding, laarzen en neem je eigen koffie/thee/lunch mee. Wij zorgen voor gereedschap, begeleiding, werkhandschoenen en een lekkere vlaai voor bij de koffie.

28 augustus 2010 09:30 - 15:30 uur
Plaats: Recreatiegebied Spaarnwoude nabij Halfweg Locatie/vertrekpunt: Verzamelen is om 9.30 uur bij de kruising van de Spaarndammerdijk met de Oude Notweg/Batterijweg. Goed te bereiken! Kosten: Natuurlijk is deelname gratis!
Georganiseerd door: IVN Zuid-Kennemerland

Meer informatie bij:
Marc van Schie, 023-5351239 of via ivnzk.natuurwerk@gmail.com. Tevens ook voor aanmelden en een routebeschrijving!

http://www.ivn.nl/zuidkennemerland