Raad van State


maandag 30 augustus 2010

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Sliedrecht heeft verleend voor een binnenmanege aan de Baanhoek in Sliedrecht. Omdat het bestemmingsplan een rijhal op die plek niet toestaat, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. De vrijstelling en bouwvergunning zijn echter voor maximaal vijf jaar afgegeven, omdat volgens het gemeentebestuur voldoende zeker is dat de rijhal uiterlijk in december 2011 (vijf jaar na verlening van de vrijstelling) zal verdwijnen. Een omwonende is het niet eens met de vergunning. Anders dan het gemeentebestuur twijfelt hij of de manege in 2011 wel zal ophouden te bestaan. Verder had het gemeentebestuur de beslissing over de bouwvergunning moeten aanhouden, totdat de manege over een milieuvergunning beschikte. Dat is ten onrechte niet gebeurd, aldus de man. Ten slotte vreest de man voor wateroverlast. De rechtbank in Dordrecht verklaarde in december 2009 een eerder beroep van de man ongegrond. Tegen die uitspraak komt hij nu in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000811/1)

11.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Graafstroom van het bestemmingsplan 'Compressorstation Graafstroom'. Het plan maakt de bouw van een compressorstation mogelijk. Er worden leidingen aangelegd voor de doorvoer van gas van Duitsland naar België. Door het compressorstation kan het aardgas beter doorgevoerd worden. De stichting Behoud Polders Graafstroom verzet zich tegen dit plan. Zij vreest vooral voor nadelige gevolgen voor de natuur. Bovendien had de gemeenteraad een andere locatie voor het compressorstation moeten kiezen, aldus de stichting. Daarom komt de stichting in beroep tegen het plan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook een inwoner uit Graafstroom verzet zich tegen het plan. Hij is niet overtuigd van de financiële uitvoerbaarheid van het plan, omdat voor het plan ongeoorloofde staatssteun zou zijn verleend. Ook zou het volgens de man op grond van de Flora- en Faunawet niet mogelijk zijn om toestemming te krijgen voor een aantal werkzaamheden. (zaaknummer 200906644/1)
13.15 uur
wethouders van Rheden heeft verleend voor het vergroten van een bankgebouw aan de Wilhelminaweg in Dieren. De vergunning maakt het mogelijk om het bankgebouw uit te breiden met een zogenoemde HOED (Huisartsen Onder Een Dak). Om dit mogelijk te maken heeft het gemeentebestuur ook een ontheffing van het bestemmingsplan verleend. Een bedrijf uit de omgeving verzet zich hiertegen. Het vreest voor parkeeroverlast. Volgens het bedrijf had het gemeentebestuur beter onderzoek moeten doen naar de parkeerbehoefte en de aanwezige parkeergelegenheid. In het onderzoek zouden namelijk fouten zijn gemaakt. Zo zou bij de bepaling van de parkeerbehoefte het bezoek aan de pinautomaat vergeten zijn en heeft het gemeentebestuur onterecht de invalidenparkeerplaatsen meegerekend bij de berekening van de beschikbare parkeergelegenheid. De rechtbank in Arnhem heeft in november 2009 een eerder beroep van het bedrijf ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt het in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000714/1)

13.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Sliedrecht van het bestemmingsplan 'Partiële herziening van bestemmingsplannen voor de hoofdaardgastransportleiding Wijngaarden-Zelzate'. De Gasunie wil tussen Wijngaarden en Zelzate een hoofdaardgastransportleiding aanleggen in combinatie met de bouw van een compressorstation bij Wijngaarden. Het tracé over het grondgebied van de gemeente Sliedrecht maakt deel uit van een groter project binnen meerdere gemeenten. Met de nieuwe leiding wordt het hoofdtransportnet in Nederland uitgebreid. Een eigenaar van gronden direct langs het tracé komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als gevolg van de transportleiding wordt hij in zijn bouwmogelijkheden beperkt. Hij is het daar niet mee eens. Zie ook de zaken met zaaknummers 200901741/1 en 200905100/1 die de Raad van State vandaag om 14.30 uur behandelt. Die zaken gaan over het bestemmingsplan 'Partiële herziening van bestemmingsplannen voor de hoofdaardgastransportleiding Ossendrecht-Zelzate' van de gemeente Terneuzen en het bestemmingsplan 'Partiële herziening hoofdaardgastransportleiding Ossendrecht-Zelzate' van de gemeente Hulst. Tegen beide bestemmingsplannen komen respectievelijk de afdelingen Terneuzen en Hulst van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200904973/1)

13.30 uur

Zitting over het besluit dat het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft genomen over de zandwinning in de Zevenhuizerplas. In het besluit wordt Boskalis/Rijnland V.O.F. opgedragen het winnen van zand beneden een minimale hellingshoek van 1:6 stop te zetten tot het moment dat uit onderzoek is gebleken dat er veilige en stabiele oevers ontstaan. Dit onderzoek moet bestaan uit een risicoanalyse en een werkplan. Sinds juli 2000 beschikt het bedrijf over een vergunning op grond van Ontgrondingenwet waarbij 12,5 miljoen m3 zand mag worden gewonnen onder een minimale hellingshoek van 1:4. In 2002, 2003 en 2004 hebben zich volgens het provinciebestuur enkele oevervallen voorgedaan. Daarom heeft het provinciebestuur het bedrijf een aanwijzing gegeven om niet beneden een hellingshoek van 1:6 zand te winnen. Het bedrijf vindt echter dat het provinciebestuur geen gebruik had mogen maken van zijn aanwijzingsbevoegdheid, maar ervoor had moeten kiezen het vergunningsvoorschrift in te trekken en daarna te wijzigen. Volgens het bedrijf legt het provinciebestuur hiermee het risico van oevervallen geheel bij het bedrijf. Dit vindt het bedrijf onterecht. Daarom komt het in beroep tegen zowel de verplichting om de zandwinning stop te zetten als tegen het aparte besluit waarbij het bedrijf wordt verplicht een risicoanalyse en een werkplan in te dienen. (zaaknummers 200909895/1 en 201003116/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

15.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeente Bronckhorst van het bestemmingsplan 'Wientjesvoort-Noord'. Het plan heeft betrekking op het noordelijke gedeelte van het landgoed Wientjesvoort in Vorden. De eigenaar van het landgoed zoekt naar middelen om het cultuurhistorisch waardevolle landgoed in de toekomst op een duurzame wijze te kunnen beheren. Het plan maakt het mogelijk het landhuis en het koetshuis te renoveren en een bosgebied aan te leggen. Verder worden in het gebied 55 kampeerplaatsen opgeheven om plaats te maken voor zes woningen en een appartementencomplex. De Raad van State heeft al eerder een voorlopige uitspraak gedaan over dit bestemmingsplan. In de uitspraak van 20 juli jl. met zaaknummer 201003023/2 is overwogen dat de eigenaar en de gemeente hebben toegezegd dat voor de woningbouw géén bomen hoeven te worden gekapt. Volgens de eigenaar van een aangrenzend landgoed worden er nu wél bomen gekapt, en zou dus in strijd worden gehandeld met de eerdere uitspraak van de Raad van State. Daarom heeft hij de Raad van State gevraagd opnieuw naar de zaak te kijken en een voorlopige voorziening te treffen. (zaaknummer 201003023/4)