Gemeente Harenkarspel


Omgevingsvergunning vervangt o.a. bouwvergunning en milieuvergunning

Op 1 oktober 2010 wordt de omgevingsvergunning (Wabo) ingevoerd, die meerdere vergunningen op het gebied van bouwen, ruimtelijke ordening en milieu samenvoegt.

Op 1 oktober 2010 wordt de omgevingsvergunning (Wabo) ingevoerd. Vanaf die datum kunnen alle vergunningen voor de fysieke leefomgeving, van bouwvergunning tot milieuvergunning, via n (digitaal)loket worden aangevraagd. Dit kan bedrijven en burgers tijd besparen bij het ontwikkelen en realiseren van plannen. De nieuwe integrale aanpak zorgt voor een betere afstemming in de aanvraag en in de vergunning. Dit vraagt van de aanvrager wel, met of zonder hulp van een bedrijf, dat hij goed aangeeft wat de bedoeling is zodat de gemeente weet waar zij allemaal op moet letten als zij een vergunning afgeeft.

Wat verandert er?
Een groot aantal vergunningen op het gebied van bouwen, ruimtelijke ordening en milieu komt straks samen in n omgevingsvergunning. Het gaat onder andere om de volgende vergunningen:

* Aanlegvergunning


* Bouwvergunning


* Gebruiksvergunning (en gebruiksmelding)


* Inrit- of uitwegvergunning


* Kapvergunning


* Milieuvergunning


* Monumentenvergunning


* Reclamevergunning


* Sloopvergunning

Voor wie?
Alle inwoners en bedrijven die toestemming van de overheid nodig hebben om een activiteit uit te voeren die gevolgen heeft voor de leefomgeving. Zij moeten bij de gemeente een omgevingsvergunning aanvragen.

Waarom n vergunning?
Iedereen die een activiteit in de leefomgeving wil uitvoeren heeft nu te maken met een groot aantal vergunningen en voorschriften. Deze hebben vaak andere termijnen waarin de vergunningsaanvraag moet zijn afgehandeld. Ook moet er voor meerdere vergunningen verschillende leges worden betaald en werd het toezicht op de uitvoering door verschillende toezichthouders uitgevoerd.

Met de invoering van de omgevingsvergunning kunt u digitaal via n loket n vergunning aanvragen, waarvoor n procedure, n beroep en n bezwaar geldt. Dit scheelt tijd en geld.

Digitaal aanvragen bij omgevingsloket
Het digitale omgevingsloket, ofwel Omgevingsloket online, is een hulpmiddel voor aanvragers n voor overheden. Vanaf 1 oktober 2010 kan iedereen vanuit zijn eigen huis of kantoor digitaal een vergunning aanvragen via Omgevingsloket online: www.omgevingsloket.nl.

Meer informatie
Rond half september wordt de omgevingskrant bij de inwoners van Anna Paulowna, Harenkarspel, Niedorp, Schagen, Wieringermeer en Zijpe huis aan huis bezorgd. Hierin wordt uitgelegd hoe het aanvragen van een omgevingsvergunning in zijn werk gaat. Ook wordt er achtergrondinformatie gegeven en zijn er enkele voorbeelden opgenomen.

Op de website van VROM krijgt u antwoord op de meest gestelde vragen. Raadpleeg hiervoor het onderdeel omgevingsvergunning op www.vrom.nl.

Bedrijven kunnen ook terecht bij Antwoord voor Bedrijven http://www.antwoordvoorbedrijven.nl


Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600