Gemeente Bolsward


Nieuws
19-08-10

Beiaardconcours Bolsward

Zaterdag 28 augustus vindt in Bolsward het Beiaardconcours plaats.

12 beiaardiers uit de Verenigde Staten, Japan, Korea, Polen en Nederland doen mee aan bijzondere wedstrijd. Het is pas de tweede maal dat dit concours in Friesland wordt georganiseerd. Deze musici bespelen de beiaard die 55 jaar geleden aan de stad Bolsward geschonken is.

Het concours begint na het luiden van de Martini-klokken om 10 uur 's ochtends. De prijsuitreiking is om 17.00 uur. In de lunchpauze zullen de klanken van het stadsorgel Omke Romke door de straten klinken. Kortom een muzikale dag in Bolsward! Achter het stadhuis is gelegenheid om te luisteren naar de klanken van de beiaard.

Op 28 augustus biedt de stad podium voor maar liefst drie evenementen, waaronder het Beiaardconcours. Het instrument, de beiaard genaamd, bestaat dit jaar 500 jaar. In de 16^e eeuw verfraaiden rijke steden hun (kerk)torens en voegden een nieuw geluid, dat van de beiaard, toe aan de klokken. In de toren van het prachtige monumentale stadhuis van Bolsward is sinds 55 jaar de beiaard (het carillon) gezeteld. Deze beiaard is in 1955 door de voogden van het Sint Anthony Gasthuis en Het Weeshuis aan de stad Bolsward geschonken ter gelegenheid van 500 jaar stadsrechten. Voldoende gelegenheid daarom om dit Beiaardconcours in Bolsward te houden. Het concours wordt door de gemeente Bolsward in samenwerking met de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging georganiseerd.

De deelnemers aan het concours zijn ingedeeld in twee categorieën; A- categorie (gediplomeerden) en B-categorie (niet-gediplomeerden). In beide categorieën spelen zes beiaardiers, elk maximaal 20 minuten verplichte en vrije werken. De zeer deskundige jury beoordeelt de deelnemers anoniem.

Naast dit bijzondere evenement vinden er deze dag nog een aantal activiteiten plaats in de stad. In de Broerekerk geeft het R.K. St. Franciscus herenkoor een optreden met Gregoriaanse liederen. Het concert begint om 13.30 en duurt tot 14.30 uur. En voor Sonnema is het ook feest, het bedrijf bestaat 150 jaar. Vanaf 10.00 uur zijn er doorlopend rondleidingen door de distilleerderij en 's avonds een spetterend jubileumfeest met als hoogtepunt een optreden van De Kast!