Deelgemeente Charlois Rotterdam

Winkel op Zuidplein wordt filmlocatie

Zaterdag 28 augustus aanstaande opent in Winkelcentrum Zuidplein een wel héél bijzondere winkel officieel zijn deuren. Op Zuiderterras nr. 130, tegenover Saturn, heeft kunstenaar Erik van Lieshout zijn intrek genomen in een winkelpand.

De winkel is de basis voor Van Lieshouts opnames voor zijn film over Zuid. Dagelijks bestuurder Theo Coskun, portefeuillehouder kunst & cultuur opent de winkel omstreeks 15.00 uur.

Op uitnodiging van Sculpture International Rotterdam (SIR) en Hart van Zuid, nam Erik van Lieshout zijn intrek in een winkel in het druk bezochte winkelcentrum Zuidplein, onderdeel van zijn filmproject voor SIR. Van Lieshout is dagelijks te vinden in de winkel, waar hij een voortdurend veranderende installatie bouwt die de filmset is voor de opnames voor de film over Zuid. Voor de film onderzoekt Van Lieshout het ontstaan van het Zuidplein en het winkelcentrum, de toenmalige utopische uitgangspunten van Zuidplein; de verhouding tot de idealen van stedenbouwers als Rem Koolhaas, de bewoners van Zuid, de bezoekers en de huidige publieke functies van het winkelcentrum. Van Lieshout spreekt in zijn winkelruimte met veel mensen van Zuid, de winkeliers en bezoekers van het winkelcentrum, en bezoekers uit de internationale kunstwereld die Eriks winkel bezoeken en uiteraard daarmee het winkelcentrum. De opnames voor de film worden eind augustus afgerond.
Tijdens de feestelijke opening op zaterdagmiddag 28 augustus is de winkel getransformeerd tot tentoonstellingsruimte. Hier is het resultaat te zien van twee maanden werken aan deze unieke winkelruimte/ruimtelijke installatie.

Roots
Erik van Lieshout (Deurne, 1968) heeft zijn roots op Zuid en heeft ondanks zijn internationale carrière en woonplekken zijn hart voorgoed verpand aan Rotterdam Zuid. Vanaf 1993 woonde en werkte Van Lieshout 14 jaar op Zuid. Het leven op Zuid, met spannende, ontroerende en confronterende dingen, zijn onlosmakelijk met zijn kunstwerken verbonden. Van recalcitrante schilderijen tot sociaal-politieke projecten waarbij hij de buurtbewoners betrok. Die projecten zorgden voor een internationale doorbraak als beeldend kunstenaar. Van Lieshout woont en werkt in Keulen en Rotterdam.

Het filmproject van Erik van Lieshout is de aftrap van het meerjarenplan kunstprojecten van Sculpture International Rotterdam voor Zuidplein, in opdracht van Hart van Zuid, een samenwerkingsverband van OBR, dS+V, Pact op Zuid, deelgemeente Charlois en deelgemeente Feijenoord.
Meer informatie: www.sculptureinternationalrotterdam.nl