Ingezonden persbericht


Norm=Form

Tentoonstelling over standaardisatie en design

In het kader van RUHR.2010, culturele hoofdstad van Europa, reist de tentoonstelling Norm=Form van het Gemeentemuseum Den Haag naar Essen, Duitsland. Hier is zij te zien van 28 augustus t/m 17 oktober 2010 op het industriële erfgoedgebied Zeche Zollverein in Hal V.

De tentoonstelling is één van de hoogtepunten van de manifestatie Den Haag Design en Overheid, die zich richt op de relatie tussen design en overheid op het gebied van ontwerp voor de openbare ruimte, architectuur en visuele communicatie.

Curator Timo de Rijk, hoofddocent Designgeschiedenis aan de TU Delft: "Van schoenen en keukenkastjes tot bh's en computerprogramma's, ze zijn allemaal gestandaardiseerd. Nog nooit zijn zoveel consumentenproducten om ons heen hetzelfde geweest. En dat heeft grote voordelen. De T-Ford wees met zijn uitwisselbare onderdelen en zijn lopende band productie de weg naar een goedkope auto voor iedereen. Gestandaardiseerde maten voor confectie brachten betaalbare en passende kleding."

Sociale, culturele en zelfs esthetische normen hebben grote invloed op standaardproducten. Maar met zijn vele (sub)culturen verandert de samenleving permanent. De maatschappij in de jaren '50 zag er heel anders uit dan onze huidige multiculturele samenleving. De standaards voor producten die zijn vastgelegd door de overheid zoals bijvoorbeeld NEN, DIN, ASA en ISO verouderen in de praktijk snel. Wat zijn hiervan de gevolgen?

Norm=Form, Zeche Zollverein, Schacht XII, Hal V (A5), Essen.

Open: woensdag t/m zondag van 11.00 - 19.00 uur.

Norm=Form is een initiatief van Ed Annink (Stichting Design Den Haag) in de context van Den Haag Design en Overheid, editie 2010. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag en de curator Timo de Rijk. Norm=Form wordt financieel ondersteund door de stad Den Haag, de Mondriaan Stichting en DutchDFA.

Noot voor redacties

Noot voor de redactie/