Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Open dag opgraving Swifterbant 28 augustus

27 aug 2010 - 11:55

Graag nodigen wij alle belangstellenden uit om onder begeleiding af te dalen in de opgravingsput op:

* zaterdag 28 augustus van 10.00 uur - 16.00 uur
* Bisonweg te Swifterbant

* Routebeschrijving

Na een aantal weken archeologisch onderzoek naar de ruim 9000 jaar oude jachtkampementen bij Swifterbant , is er de gelegenheid om alles van dichtbij te bekijken. Naast uitleg bij de sporen en vondsten in de opgravingsput, bij de zeefinstallatie en bij het sorteren en splitsen van de duizenden vondsten, is er deze dag nog meer te zien en te beleven.

Langs de putwand wordt een symbolische tijdbalk uitgezet om aan te geven op welk punt in de geschiedenis de vondsten thuishoren. In de informatiekeet worden de meest recente vondsten en inzichten van de vindplaats getoond. Heeft u wel eens een workshop prehistorische muziek gevolgd? Om 12.00 uur en om 15.00 uur kunt u zelf meedoen. Wat aten de mensen in die tijd nog meer, behalve de hazelnoten? Wat voor kleding droegen de bewoners toen? Welke vacht hoort bij welk dier? Hoe bewerk je vuursteen en hoe ziet een tattoo van rode oker eruit? Voorbeelden daarvan zijn deze dag aanwezig.

Heeft u zelf een bodemvondst uit de provincie Flevoland die u wilt laten zien aan de archeologen? Tussen 13.30 en 15.00 uur kunt u het voorwerp laten zien aan de experts van de provincie en het opgravingsteam. Ook zijn er diverse presentaties van archeologische instanties en verenigingen uit de provincie.

Op het terrein zijn deze dag koffie, thee en limonade tegen een geringe vergoeding te krijgen. Er zijn toiletten aanwezig.

Contact: J. Flamman , M. Deege