Waterschap Groot Salland

Situatie wateroverlast

Laatste wijziging: 28 augustus 2010
In het gebied van het Waterschap Groot Salland is de situatie zaterdag 28 augustus (16.00 uur) als volgt:

Deventer e.o.

In de regio om Deventer blijft op sommige plaatsen de waterstand hoog. Dit geldt vooral voor de Zandwetering (ten oosten van het Overijssels kanaal). Hierdoor kan het water dat in de afgelopen dagen is gevallen nog steeds niet volop wegstromen uit de Deventer wijk de Vijfhoek. Daar staan de plekken om water tijdelijk te bergen nog vol en staan kruipruimten onder water. De zeven pompen die gezamenlijk ruim 200.000 liter per minuut uit de Zandwetering pompen richting het Overijssels kanaal, draaien nog steeds volop.

Raalte

Het Overijssels kanaal kan het water lozen op de IJssel. De waterstand van het Overijssels kanaal daalt momenteel licht. Op sommige plekken zoals bij Raalte-Noord houdt het waterschap de situatie nauwlettend in de gaten omdat de waterstand daar hoog blijft omdat er water uit het landelijk gebied blijft toestromen.

Wesepe

Bij Wesepe probeert het waterschap water uit de Groote Vloedgraven af te laten in een speciaal daarvoor ingericht waterbergingsgebied.

De waterpeilen in het Lierder- en Molenbroek staan hoog. Het waterschap voert op dit moment extra maai-onderhoud uit om de afvoer te verbeteren.

Vecht (dal)

De waarschuwing voor hoogwater blijft van kracht. De waterschappen Velt en Vecht én Groot Salland melden dat dit weekend (28/29 augustus) de uiterwaarden van de Vecht voor een deel onder water komen te staan.

Dit is bijzonder voor deze tijd van het jaar. Het hoge water volgt op de neerslag van de afgelopen dagen. In Duitsland, maar ook in Twente is in het stroomgebied van de Vecht veel neerslag gevallen.

De waterschappen adviseren boeren en eigenaren van bezittingen (bijvoorbeeld caravans) in de uiterwaarden van de Vecht alert te zijn op het wassende water. Het hogere waterpeil leidt tot meer veel stroming in de Vecht. Kanoërs en andere recreanten op en langs het water wordt daarom geadviseerd niet op het water te komen, zeker in de omgeving van stuwen. Zowel eigenaren van bezittingen in de uiterwaarden als recreanten zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen bezittingen en veiligheid.

Het is ook niet meer verantwoord om met boten op de rivier te varen door de hoge stroomsnelheden en doordat het vele drijfvuil in de schroef kan komen.

Verder is er een algehele stremming voor bediening van sluizen op de Vecht afgekondigd.

Zwolle

Ook de stad Zwolle krijgt te maken met hogere waterstanden. Het blijft de verwachting (met de actuele voorspellingen) dat dit niet voor problemen zal zorgen. Wel worden eigenaren van boten die liggen afgemeerd in Zwolle nog steeds gewaarschuwd voor het stijgen van het water.

Informatie
Inwoners van het Vechtdalgebied die vragen hebben kunnen daarvoor overdag (ook in het weekend) terecht bij het Waterschap Velt & Vecht, telefoonnummer 0524-592114 of het Waterschap Groot Salland, telefoonnummer 038-4557200.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl