Ingezonden persbericht



Onderscheidingen voor mr. Jan Donner en de heer Lejo Schenk tijdens jubileumviering

28 augustus 2010

Voorzitter Raad van Bestuur KIT en directeur Tropenmuseum Koninklijk onderscheiden

Op zaterdag 28 augustus ontvingen mr. Jan Donner, voorzitter Raad van Bestuur van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), en de heer Lejo Schenk, directeur van het Tropenmuseum, een lintje uit handen van respectievelijk de burgemeester van Abcoude, de heer Streng, en de burgemeester van Blaricum, mevrouw De Zwart-Bloch. De heren Donner en Schenk ontvingen de onderscheiding vanwege hun bijzondere inzet voor het instituut alsook vanwege hun maatschappelijke betrokkenheid.

KIT bestaat honderd jaar
De Koninklijke onderscheidingen werden uitgereikt tijdens de jaarlijkse KIT-Ledendag, een feestelijke bijeenkomst die dit jaar in het teken stond van het honderdjarige bestaan van het instituut. De burgemeester van Amsterdam, de heer Van der Laan, mocht op deze middag het eerste exemplaar van het jubileumboek 'Van Koloniaal naar Mondiaal - 100 jaar Koninklijk Instituut voor de Tropen' in ontvangst nemen.

Jan Donner
Dat de rol en betekenis van Jan Donner voor de ontwikkelingssector ook in de buitenwereld (h)erkend worden, blijkt onder meer uit zijn betrokkenheid bij de onderzoeksschool Ceres en zijn voorzitterschap van het Development Policy Review Network (DPRN), dat in het debat over de gewenste vorm van de ontwikkelingssector in Nederland een leidende rol speelt.

De heer Donner heeft een grote staat van dienst in zowel de universitaire wereld, als voormalige vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit, als in die van de gezondheidszorg, onder meer als oud-directeur van het provinciaal ziekenhuis Santpoort. Daarnaast heeft hij zich maatschappelijk betrokken en actief betoond via het bekleden van verschillende bestuurlijke functies in de onderwijssector.

In zijn periode bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen heeft Jan Donner zich ingezet om de taken en koers van het instituut af te stemmen op de huidige ontwikkelingen binnen het brede gebied waarop het instituut zich nationaal en internationaal beweegt.

Lejo Schenk
Lejo Schenk maakt zich verdienstelijk als voorzitter van de commissie Musea van de Raad voor Cultuur en binnen de Stichting Volkenkundige Collectie Nederland. Verder is hij oud-bestuurslid van de Nederlandse Museumvereniging.

Onder leiding van Lejo Schenk is het Tropenmuseum getransformeerd van een volkenkundig naar een cultuurhistorisch museum. De zoektocht van musea naar sociaal-maatschappelijke relevantie was hierbij voor hem van wezenlijk belang. Het investeren in samenwerking met partnerinstellingen in de niet-westerse wereld vormde daarbij voor hem een speerpunt. Voordat hij directeur bij het Tropenmuseum werd, bekleedde de heer Schenk vanaf 1979 tot 2000 diverse journalistieke functies bij de IKON. Vanaf 1995 was hij algemeen directeur van deze omroep.



Ingezonden persbericht