Verkoopexpositie toont topontwerpers Nederlandse glaskunst 1930 - 2005


Gestolde dromen: 12 glaskunstenaars 32 unica

BEEMSTER, 20100810 -- Met liefde brachten Johan Planken en Boukje den Oudsten sinds de jaren 80 een collectie glaskunst van voornamelijk Nederlandse origine bij elkaar. Jarenlang runden zij een galerie in de omgeving van glasstad Leerdam. Favoriete objecten van elke kunstenaar belandden in hun privécollectie. Deze objecten vormen nu het hart van de verkoopexpositie Gestolde Dromen, twee nazomerweekenden lang bij Kunstconsult in de Beemster. Aangevuld met objecten uit de eigen collectie van Kunstconsult, vormt de expositie een inspirerend overzicht van de Nederlandse glaskunst in de periode 1930 - 2005.

Landschap en zinsbegoocheling

De nadruk ligt evenwel op unica uit de laatste twee decennia. Van Willem Heesen (1925-2007) zijn er uit de jaren 80 en 90 dromerige vazen en schalen geïnspireerd op landschapselementen met titels als Plompeblad, Waterkant en Winter in Acquoy (het plaatsje aan de Vliet waar de kunstenaar in een oud gemaal zijn atelier had).
Menno Jonker, die geldt als een van de beste ontwerpers ter wereld en dit voorjaar in Nederland in de belangstelling stond met zijn herinneringsmonument in Apeldoorn, heeft een veel strakkere, monumentale stijl. Van zijn hand zijn er uit de periode 2004-2005 unica die de zinnen begoochelen: zijn ze nu hol of gesloten?

Vroege Floris Meydam en experimentele Copier

Ook vertegenwoordigd is Floris Meydam, wiens 90e verjaardag deze zomer wordt gevierd met een tentoonstelling in Nationaal Glasmuseum Leerdam. Van Meydam wordt een vroege flesvormige unica uit de jaren 50 getoond, naast enkele unica van recenter datum en een grote collectie serica objecten. Meydam was van 1949 tot 1989 hoofd van de ontwerpafdeling van Glasfabriek Leerdam.
Van zijn voorganger A.D. Copier (1901-1991) is er een selectie unica vanaf de jaren 30 tot aan 1985. In dat jaar werkte hij in Venetië samen met de bekende Italiaanse glaskunstenaar Lino Tagliapietra aan de experimentele serie Filigrane Interferenti, waarvan een spectaculair 4-delig object deel uitmaakt van de expositie.

Glaskunst en Art Deco

Gestolde dromen toont voorts unica van o.a. Frans Molenaar, Peter Bremers, Sabine Lintzen, Hanneke Fokkelman, Richard Price en Olaf Stevens. Van Corneille zijn er enkele serica schotels, in een zeer kleine oplage vervaardigd bij Glasfabriek Leerdam.
Tegelijkertijd met de glasexpositie is de uitgebreide collectie Art Nouveau en Art Deco van Kunstconsult te bezoeken.

Waar en wanneer

Expositie: za 28 augustus t/m zondag 5 september, in de weekends van 12.00 tot 17.00 uur en doordeweeks alleen na telefonische afspraak.
Locatie: Kunstconsult 20e eeuwse (toegepaste) kunst, Zuiddijk 13-fort, 1461 EB Zuidoostbeemster, tel. 06 24960196, www.kunstconsult.nl





Ingezonden persbericht