Ingezonden persbericht


ROUTE
Za. 28 aug.

Industriële rijkdom met een creatief geluid. Rondleiding Rotsoord - Toonkamer / Pastoe Fabriek

Rotsoord is een bijzonder gebied in Utrecht. Als een eiland in de stad heeft het door de jaren heen zijn eigen karakter ontwikkeld. De rijke industriële geschiedenis gaat terug tot de Middeleeuwen en wordt voornamelijk gekenmerkt door de aanwezigheid van stenenbakkerijen. De Utrechtse tegelbakker Ariaen Frans liet in de 17e eeuw een buitenplaats bouwen die hij Rotsoord noemde. De naam Rotsoord verwijst naar de paars-rode rotsachtige steensoort dat als misbaksel tijdens het bakproces ontstond en waarmee de gevels van de buitenplaats Rotsoord werden versierd.

Rotsoord kent nu nog veel gebouwen die de verhalen van het industriële verleden vertellen, zoals de watertoren en het gebouw van firma Ondix. Het bekendste gebouw op Rotsoord is de Pastoe Fabriek. Deze meubelfabriek is organisch gegroeid, met steeds nieuwe uitbreidingen. Het schelpendak van de montagehal is één van de hoogtepunten van het gebouw. Sinds 1982 is de Toonkamer gehuisvest in de Pastoe Fabriek. Hier presenteren veertig toonaangevende bedrijven hun collectie op het gebied van interieur en design.

Tijdens de rondleiding vindt een buitenbezichtiging van het gebied Rotsoord plaats en een binnenbezichtiging van de Pastoe Fabriek en de Toonkamer. Loop mee en laat je verrassen door het industriële karakter en het creatieve geluid!

WWW.AORTA.NU
15.00 uur
2 uur
Voor de ingang van de Toonkamer/Pastoefabriek, Rotsoord 3 Utrecht ¤ 9,00 per persoon, ¤ 7,50 voor U-pas houders, 65+, CJP, studenten en Vrienden van Aorta. Van te voren reserveren is noodzakelijk. U kunt zich per e-mail opgeven (tours@aorta.nu), maar ook telefonisch of aan de balie. SVP erbij vermelden of u in het bezit bent van een studentenpas, een U-pas, CJP, een 65+ kaart of dat u Vriend bent van Aorta. NB: Bij onvoldoende aanmeldingen gaat de rondleiding niet door.



Ingezonden persbericht