Ingezonden persbericht


Zaterdag 28 augustus in World's Untold Stories

De laatste Patriarch?

Patriarch Bartholomeus is de persoonlijke belichaming van een van 's werelds oudste instituten, de Grieks Orthodoxe Kerk in Constantinopel. Al 14 eeuwen is er een Patriarch in Constantinopel, sinds de stad de hoofdstad was van het Oost-Romeinse Rijk en regeerde over de Oostelijke Mediterranee en een groot gedeelte van het Midden-Oosten. Tot op de dag van vandaag dragen orthodoxe christenen gebeden op aan de Oecumenisch Patriarch Bartholomeus, de 'eerste onder zijns gelijken'. Sommigen beschrijven hem als het equivalent van de paus voor orthodoxe christenen.

Maar Bartholomeus, die nu 70 is, zal misschien de laatste zijn in de rij van 270 bisschoppen in Constantinopel. De reden: de Turkse regering weigert Bartolomeus' titel van "Oecumenisch Patriarch" te erkennen. Vijfentwintig jaar geleden sloot de Turkse regering het seminarie waar Grieks orthodoxe geestelijken werden opgeleid. Grieken die geen Turks paspoort hebben kunnen geen geestelijke worden.

In plaats van spirituele voorganger in zijn geloof is Bartholomeus het symbool geworden van de tanende gemeenschap van ethnische Grieken die vandaag de dag nog leeft in het moderne Istanboel. Na bijna 90 jaar te zijn gediscrimineerd door de Turkse regering, zijn er nu nog ongeveer 2.000 etnische Grieken in Istanboel. De overgebleven leden van de gemeenschap sterven langzaam uit. Maar zij houden nog steeds hardnekkig vast aan de kerken en scholen die hun voorgangers bouwden in wat ooit de hoofdstad van een Grieks imperium was.

World's Untold Stories

De serie "World's Untold Stories" brengt de kijker op plaatsen waar zelden een camera komt. Moedige filmmakers vertellen de verborgen verhalen over het lot van de zwakkeren in de maatschappij en mysterieuze zaken worden onthuld.

Een speciale website, www.cnn.com/untoldstories, bevat actuele programma informatie bij de serie. Het programma duurt een half uur.

World's Untold Stories: The Last Patriarch wordt uitgezonden op:

Zaterdag 28 augustus 14.30 en 21.00 uur

Zondag 29 augustus om 13.00 uur en om 21.30 uur

Dinsdag 31 augustus om 13.30 uur en 18.30 uur


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht