Ingezonden persbericht

Bouw corsowagen Les Charrons boekt progressie

Indian Summer krijgt vorm

Dit jaar doet wagenbouwgroep Les Charrons al voor de 16e keer mee aan het Bloemencorso in Vollenhove. Dit jaarlijkse bloemencorso, dat traditiegetrouw wordt gehouden op de laatste zaterdag van augustus, bestaat dit jaar uit 15 praalwagens.

Het onderwerp wat Les Charrons in 2010 wil gaan uitbeelden is "Indian Summer"; een verbeelding van herfstkleuren van dit fenomeen en de beeldspraak die de titel oproept. Een boom die als ultiem icoon van de herfst wordt gezien, zeker in het kleurenspectrum geel, oranje, rood. Maar als beter naar het ontwerp wordt gekeken worden ook de contouren van een indiaan en een bizon zichtbaar die de zomerse jacht van de indianen moet verbeelden.

Met kokers, buizen en betonijzer zijn de indiaan en bizon al zichtbaar gemaakt. De boom krijgt nu zijn vorm. De ruim 150 blaadjes die de boom zal krijgen worden los gemaakt om pas op het laatst te worden bevestigd.

In 1995 maakte een groep jonge jongens en meiden de overstap van het kindercorso naar het grote corso. 's Ochtends reed de wagen Fata Morgana nog mee in het kindercorso, 's middags en 's avonds mochten zij zich meten met "de grote jongens". Sindsdien zijn "de Charro's" niet meer weg te denken uit het Corso Vollenhove.

Na enkele succesvolle jaren, drie keer 5e in vier jaar, viel de uitslag in 2009 een tikkeltje tegen voor de bouwers van Les Charrons met een gedeelde 9e/10e plaats. In 2010 hoopt de groep met weer een excentriek ontwerp weer hoge ogen te gaan scoren.

"Vollenhove verwacht ieder jaar een apart ontwerp van ons, wij willen en moeten continu vernieuwen. Ook dit jaar proberen wij weer te shockeren." Aldus één van de bouwers. "Het is niet makkelijk om elk jaar met wat totaal nieuws te komen, maar het lukt ons dit jaar toch maar weer." Weet een andere bouwer te vertellen terwijl hij zijn slijptol even aan de kant legt.

Op de vraag hoe lang de groep nog blijft bouwen komt geen definitief antwoord, per jaar wordt bekeken of er genoeg animo is binnen de groep waarvan velen buiten Vollenhove wonen; Eindhoven, Amsterdam, Kampen, Groningen, Deventer, de mannen en vrouwen reizen wat af om elk jaar weer een wagen op het parcours te kunnen krijgen.

De komende weken is Les Charrons, voornamelijk in de weekenden, druk om 28 augustus zo goed mogelijk voor de dag te komen.