Ingezonden persbericht



UITDAGENDE 46STE DELTA LLOYD 24 UURS ZEILRACE

Medemblik, 28 augustus 2010


De buien met zeer variabele wind maakten er een uidagende 46ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace van. Na een heldere nacht met stevige bries, brak een buiige zaterdag 28 augustus aan. Nu dat de wedstrijdformulieren binnenstromen, worden de werkelijke aantallen bekend. Er gingen niet 728 jachten van start, maar 674. Daarvan kwamen er 584 binnen de tijdslimieten binnen. De haven van Medemblik ligt vol en de live optredens op het ponton voor muziekcafé Brakeboer zijn aan de gang.

Vandaag berichtten de schippers zowel over 'de Doldrums bij Stavoren' als over 'dikke onweersbuien met 30 knopen wind'. Het grillige weerbeeld maakte het de deelnemers lastig om een plan uit te stippelen. Zo vertelde Ruud Kee, schipper van de 33 jaar oude Joker Verl 300 in de tocht, over hun keuze om de laatste mijlen in de buurt van de finish in Medemblik af te leggen: 'Weet je wat het is, nu waait het weer een beetje en maken we gang, maar we hebben zeker 2 uur liggen dobberen. Je kunt niet echt vooruit plannen. Volgens Windguru zou de wind vandaag in het westen zitten. Dat is nu wel zo, maar daarvoor heeft ie overal gezeten door de buien links en rechts. Daarom spelen we nu op safe en gaan we niet meer naar de Afsluitdijk."

Ontmasting

De Mirage II van schipper Goemans (tocht) kwam niet ongeschonden uit de strijd. De Hanse 291 verloor haar mast, maar de bemanning bereikte toch goed gehumeurd en op eigen kracht Medemblik. Er deed zich nog een incident op het IJsselmeer voor, waarbij een Duits jacht en een tjalk flinke schade opliepen. Er vielen geen gewonden en het ging hierbij niet om deelnemers van de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace.

Een groep mariniers kwam in vol ornaat door de finish, genoot van het moment en maakte vervolgens rechtsomkeer terug naar de basis in Den Helder.

Laatste hobbel

Nu dat alle wedstrijdformulieren binnen stromen, breekt de laatste hobbel aan. Die van het correct invullen. Schipper Cees Bakker van de Sawadi (tocht) ging weliswaar voor zijn 40ste jaargang, maar toch is hij voorzichtig: 'Het jaarcijfer is niet binnen voordat we over de lijn zijn en het formulier goed hebben ingevuld. Daarom heb ik mijn schoondochter meegenomen. Zij helpt bij het invullen; check en dubbel check." Intussen staat het cijfer 40 achter zijn naam.

De uitslagenverwerking gaat nog door tot 's nachts en is te volgen via http://www.kustzeilers.nl/php_24_2010/uitslag.php. Ondertussen gaat het feest op de kade nog even door, regen of niet. Morgenochtend om 10.00 uur vindt de prijsuitreiking bij kasteel Radboud in Medemblik plaats.

Over Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace

De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 46ste keer de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer bevaren, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Naast Delta Lloyd is het PWN Waterleidingbedrijf sponsor van de 24 Uurs Zeilrace. Co-sponsors zijn: Zeilen, Bearing Sportswear, Gemeente Medemblik en Stichting Jachthaven Medemblik.

/// Einde




Ingezonden persbericht