KNHS

Hippiade Voltige: Kampioenen op herhaling
29 augustus 2010


ERMELO (KNHS) Een vast onderdeel van het eerste Hippiade weekend zijn de voltigewedstrijden. Omdat voltige altijd binnen plaatsvindt, kon de Hippiade Voltige ondanks de zware regenval wel doorgang vinden. De enthousiaste toeschouwers, die zorgden voor afgeladen tribunes in het KNHS-Centrum in Ermelo zagen de kampioenen van vorig jaar op herhaling gaan.

Bij de solos in de hoogste klasse prolongeerde Carola Sneekes van VV Den Helder haar titel. De bijna 25-jarige studente geneeskunde uit Callantsoog behaalde haar vierde Hippiade-titel op rij! Het seizoen kwam voor Sneekes laat op gang, maar ze was precies op tijd in vorm. Ons paard Raf, in de sport bekend als Rummicup, was geblesseerd. We hebben hem alle tijd gegeven om goed te herstellen. Ondertussen trainden we zelf wel door, in de turnzaal, op de ton en op andere paarden. In Krühmke en Aken konden we weer meedoen. Ik had voor Ermelo niet het idee dat ik heel erg in vorm was, maar ik heb een week bij Christoph Lensing getraind en daar kwam ik met een goed gevoel vandaan. Ik ging met veel vertrouwen de wedstrijd in en dan kan je echt laten zien wat je hebt getraind. Met haar paard Rummicup en zoals altijd Maurits de Vries aan de longe voltigeerde Carola Sneekes 7,592 punten bijeen. Vorig jaar was de titelstrijd een Sneekes-feestje en ook dit jaar was de sportieve Noord-Hollandse familie wederom sterk vertegenwoordigd. Maar Simone Zomer (19) stak een stokje voor hegemonie. De voltigeur van het West-Brabantse De Molen, vorig jaar won ze de titel in de klasse B, finishte als tweede. Carolas tweelingzus Cindy en de jongste Sneekes, Esther werden derde en vierde. Cindy en Esther Sneekes werden samen kampioen in de nieuwe rubriek voor duos.

De voltigeurs gaan niet naar de Wereldruiterspelen in Kentucky. Carola Sneekes: Toen we dat hoorden hebben we ons direct gericht op het EK 2011. Het zou super zijn als we daar met zn drieën naartoe kunnen. Dit jaar is een voorbereidingsjaar. Normaal krijgen de paarden na de Hippiade enkele weken rust, daarna pakken we de training weer op waarbij we beginnen met nieuwe oefeningen en vooral werken aan de basis. Pas in december voltigeren we weer de volledige Kür en Plicht. Nu lopen we voor op het schema. Misschien gaan we in december al een wedstrijd voltigeren in Parijs.

Meer concurrentie
De klasse B voor solos werd een prooi voor Sill Roelofs met het paard Hilde. Roelofs voltigeert bij De Wittegheit. De vereniging uit het Brabantse Odiliapeel was succesvol: Marloes van den Akker, ook op Hilde, werd derde. En bij de solos Junioren bezetten de voltigeurs van De Wittegheit zelfs het hele podium. Imke Ploegmakers (15) werd net als vorig jaar kampioen. Maar nu was er veel meer concurrentie. Het ging beter dan ik had verwacht. De verplichte oefeningen gingen heel goed, de Kür iets minder. Ik was zenuwachtig en toen de muziek aanging schrok mijn paard U2. Hij reageerde erg op de muziek, waardoor ik zelf ook een beetje werd afgeleid. U2 is een heel lief en betrouwbaar paard. Maar hij is jong en hij kan nog veel leren, aldus de winnares. Ik heb wel gereden, maar nu concentreer ik me op voltige. Je hebt telkens nieuwe uitdagingen. Tijdens een wedstrijd is het altijd afwachten hoe het gaat: ben je zelf in vorm, hoe loopt het paard? De samenwerking met het paard is heel belangrijk. Als je niet van paarden houdt, wordt het sowieso niets.

Afscheid
Met De Wittegheit, op het paard Hilde onder leiding van Meta Jans, deed Ploegmakers ook een serieuze gooi naar het kampioenschap in de klasse A voor teams. Het was spannend, maar Groenendaal won een kleine voorsprong. Daarmee pakte het team van Manon Swanenburg de vierde titel op rij. En (voorlopig) de laatste, want het zestal voltigeerde haar afscheidswedstrijd. Swanenburg: Ik heb dit enkele jaren, heel intensief, op het hoogste niveau gedaan. Het is moeilijk te combineren met werk en privé. Daarom wil ik even een stapje terug doen. Ik blijf wel bezig met voltige, maar even op een lager pitje. Twee meiden stoppen, twee gaan naar een andere vereniging en twee blijven bij Groenendaal. De Hippiade was een beladen wedstrijd. De laatste wedstrijd voor het team, iedereen wilde het goed doen. In de trainingen liep het de afgelopen weken niet zo lekker, maar in Ermelo lukte het wel. Het was spannend. Na de Plicht stonden we 0,1 punt voor op De Wittegheit. Wij hadden wat foutjes in onze Kür, de Kür van de Wittegheit ging perfect maar die is minder moeilijk. Uiteindelijk bleven we ze net voor. Het was knap dat de meiden ondanks de spanning zo hebben gevoltigeerd.
Ook bij de junioren ging het kampioensteam van de afgelopen jaren op herhaling. De Nieuwe Heuvel met hun paard Maurits onder leiding van Sandra Jansen had dit keer meer tegenstand, de ervaring gaf de doorslag. Het team gaat volgend jaar over naar de senioren.

Auteur: Petra Baas

Uitslagen:
Hippiade Voltige, Ermelo, 28 augustus 2010

Solos A:

1. Carola Sneekes (Callantsoog) Rummicup 7,592
2. Simone Zomer (Bergen op Zoom) Tune 7,333
3. Cindy Sneekes (Callantsoog) Rummicup 7,250

Solos B:

1. Sill Roelofs (Boekel) Hilde 6,858

2. Roxanne Ruigrok Jeroen Rijpstra 6,818

3. Marloes van den Akker (Uden) Hilde 6,746

Solos junioren:

1. Imke Ploegmakers (Zeeland) U2 6,469

2. Diede Pierik (Handel) Wise Guy 6,393

3. Jinte van der Heijden (Zeeland) U2 6,308

Teams AB:

1. Groenendaal 1 (Hoogland) Robin Purina 7,039
2. De Wittegheit 1 (Odiliapeel) Triple 6,987
3. Roy Rogers (Bilthoven) Hercules 6,771

Teams Junioren:

1. De Nieuwe Heuvel 1 (Lunteren) Maurits 6,179
2. t Prinsenpaard (Eesveen) Jean Paul Sartre 5,828

Teams C:

1. Sint Hubertus 1 (Lisse) Kendi 5,969

2. Top 1 (Hardenberg) Natal 5,545

3. De Wittigheit 2 (Odiliapeel) Rainbow 5,520

Teams D:

1. De Zonnehoeve (Zeewolde) Ulesmar 5,579

2. De Opsprong (Nuland) Lady 4,926

3. De Wittegheit 4 (Odiliapeel) Lancier 4,870

Duos:

1. Esther en Cindy Sneekes (Callantsoog) Kirsch 6,306

Junioren, dames:

1. Daniela Fritz (Oos) Caramel 8,066

2. Silvia Stoppazzini (Ita) Harley 7,788

3. Jennifer Braun (Dui) Cyrano 7,704

Junioren, heren:

1. Thomas Brüsewitz (Dui) Bobby 8,016

2. Jannik Heiland (Dui) Bobby 7,828

3. Thorben Jacobs (Dui) Bobby 7,802

Pas de Deux:

1. Daniela Slomka/ Katharina Nell (Oos) Valeccito 8,216
2. Joanne Eccles/ Hannah Eccles (GBr) W.H. Bentley 8,143
3. Lisa Wild/ Christina Leitgeb (Oos) Robin 8,114
8. Cindy Sneekes/ Esther Sneekes (Callantsoog) Kirsch 6,545

foto:arjen van der spek