Rijksvoorlichtingsdienst

Prins van Oranje bij inwijding synagoge Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje woont zondag 29 augustus de inwijding bij van de nieuwe synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. De synagoge annex gemeenschapscentrum is ontworpen door architect Bjarne Mastenbroek.

De synagoge biedt ruimte aan de leden van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam waaronder een groot aantal kinderen dat wekelijks Joods onderwijs volgt. Naast een gebedshuis, leerhuis en ontmoetingsplaats voor de Joodse gemeente, is het gebouw opgezet als plaats waar verschillende religieuze en etnische groepen elkaar kunnen ontmoeten. Het nieuwe multifunctionele gebouw huisvest naast gebedsruimten ook kantoorruimten, zalen en onderwijslokalen. De synagoge is gelegen aan de Zuidelijke Wandelweg in Amsterdam.

Het liberale jodendom is een richting binnen het jodendom die aan het begin van de 19de eeuw in Duitsland ontstond om het historische jodendom met het moderne leven in overeenstemming te brengen. Op dit moment is de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam de grootste van de negen liberaal-joodse gemeenten in Nederland.