Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost


aandacht te vragen voor schoon water

---

5 kilometer zwemmen om aandacht te vragen voor schoon water

11 augustus 2010

Op zondag 29 augustus 2010 organiseert Stichting Aquarius voor de tweede keer het Rondje KNSM Eiland. Dit is een jaarlijks zwemevenement van 5 km rond het KNSM/Java Eiland om aandacht te vragen voor schoon water. Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik zal het startschot geven.

Het zwemevenement Rondje KNSM Eiland start en eindigt bij het Levantplein in stadsdeel Oost. Deelnemers moeten zich vooraf kwalificeren tijdens de door Stichting Aquarius georganiseerde pro-tour of tijdens een andere open water zwemwedstrijd. Iedereen die mee doet moet tenminste 2,5 km per uur kunnen zwemmen. De voorrondes worden nog tot 22 augustus gehouden. Meer informatie hierover is te vinden op: www.rondjeknsmeiland.nl/protour.

Marie Braun Trofee

De winnaar van het Rondje KNSM Eiland ontvangt de Marie Braun Trofee. Deze aanmoedigingsprijs is vernoemd naar zwemster Marie Braun, die tijdens de Olympische Zomerspelen van Amsterdam in 1928 goud won op de 100 meter rugslag.

Waterkwaliteit

Even leek het erop dat de tweede editie van Rondje KNSM Eiland niet door kon gaan, omdat door de geplande stortingen van slib voor de Noord/Zuidlijn door Haven Amsterdam, de waterkwaliteit niet optimaal zou zijn. Haven Amsterdam heeft inmiddels laten weten dat de stortingen zijn uitgesteld tot medio september en dat de zwemkwaliteit van het water momenteel goed is. Stadsdeel Oost heeft op basis hiervan alsnog een vergunning afgegeven voor het zwemevenement.

100 startbewijzen

De organisatie hanteert strenge veiligheidseisen voor het zwemevenement want bij zwemmen in open water blijft oplettendheid geboden. Vorig jaar hebben 20 zwemmers de golven van het IJ getrotseerd om aandacht te vragen voor schoon water. Voor dit jaar zijn er 100 startbewijzen. Deelnemers kunnen zich behalve voor het hele rondje van 5 km ook inschrijven voor het halve rondje van 2,5 km of voor de estafette ronde van 2 x 2,5 km. De organisatie verwacht ook deelnemers uit het buitenland.

---