Rijksoverheid


2010Z11942

Vragen van het lid Teeven (VVD) aan de minister van Justitie over de vrije verkrijgbaarheid van grondstoffen voor de partydrug GHB. (Ingezonden 27 augustus 2010)


1
Hebt u kennisgenomen van de inhoud van de uitzending van Knevel en Van den Brink over GHB? 1) Is er naar uw oordeel iets te doen aan de vrije verkrijgbaarheid van grondstoffen voor de partydrug GHB?

2
Is het u bekend dat sommige webwinkels GBL verkopen, maar geen andere attributen die in de verfbranche noodzakelijk zijn (zoals verfkrabbers en poetsdoeken)? 2) Wat is uw oordeel over het bestaan van dergelijke webwinkels?

3
Is het een goed idee om de verkoop van grondstoffen, noodzakelijk voor de produktie van GHB, te registreren per verkoper? Is het mogelijk de aankoop van deze grondstoffen ook te registreren? Acht u dat wenselijk om de handel in en de produktie van GHB tegen te gaan?
4
Is het noodzakelijk dat er een aktieve publiekcampagne wordt gestart om (nogmaals) te wijzen op de gevaren van het gebruik van GHB?

1) Uitzending Knevel en Van den Brink (Netwerk), 24 augustus 2010
2) GHB bestaat uit gedestilleerd water plus twee chemicaliën. NaOH (oftewel gootsteenontstopper), wat in zuivere korrelvorm overal verkrijgbaar is, alsmede Gamma butyrolactone (GBL), een verfstripper die op internet verkrijgbaar is.