Rijksoverheid


2010Z11952

Vragen van het lid Gesthuizen (SP) aan de minister van Justitie en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties over slachtoffers van identiteitsfraude. (Ingezonden 27 augustus 2010)


1
Kent u de uitzending van Netwerk over de uiterst moeizame weg die een slachtoffer van identiteitsfraude moet bewandelen om alle onterechte boetes en belastingaanslagen van haar naam af te krijgen en schadeloos te worden gesteld? 1) Wat is uw mening hierover?
2
Deelt u de mening dat het schrijnend is dat een slachtoffer van fraude door diverse overheidsinstanties van het kastje naar de muur wordt gestuurd, door muren van bureaucratie heen moet breken en al jarenlang meer dagen per week en met hulp van twee advocaten bezig is deze problemen op te lossen?

3
Hoe is het mogelijk dat zelfs nadat haar slachtofferschap door de rechter is vastgesteld het nog zo lang heeft geduurd voordat de belastingdienst en het CJIB toe hebben kunnen geven dat mevrouw het slachtoffer is van identiteitsfraude en dat de boetes en belastingaanslagen niet bij haar geïnd kunnen worden? Bent u bereid er voor te zorgen dat met name bij de belastingdienst en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) wordt geëvalueerd hoe het mogelijk is dat het zo lang heeft geduurd voordat mevrouw gelijk heeft gekregen, zodat hier lessen uit getrokken kunnen worden? Zo nee, waarom niet?
4
Bent u nog steeds van mening dat de positie van slachtoffers van fraude moet worden versterkt en dat zij behoefte hebben aan erkenning en adequate hulp, zoals door u gesteld in reactie op het onderzoek 'Slachtofferschap van Fraude'? 2) Welke concrete stappen heeft u hiertoe gezet?

5
Kunnen deze problemen zich nog voordoen sinds het definitieve Centraal Meld- en informatiepunt Identiteitsfraude (CMI) is ingesteld? Wat houdt het in dat het meldpunt slachtoffers 'in enige mate ondersteunt bij het ongedaan maken van de gevolgen van de fraude'? 3) Wat kunnen en mogen slachtoffers concreet van het CMI verwachten?
6
Heeft het CMI, al dan niet via het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de mogelijkheid om instanties op hun verantwoordelijkheden te wijzen en hen te dwingen hun bijdrage te leveren aan een spoedige oplossing van het probleem, zodat gedupeerden snel en doeltreffend kunnen worden geholpen? Zo nee, waarom niet? Bent u bereid er voor te zorgen dat dit alsnog tot de mogelijkheden gaat behoren?


1) Netwerk, 24 augustus 2010: "Kafka in de polder - Jeannette Dobbenberg" http://www.netwerk.tv/uitzending/2010-08-24/kafka-de-polder-jeanette-dobbenberg
2) Bijlage bij Kamerstuk 29911 nr. 35

3) Kamerstuk 29362 nr. 178