Offshorespecialist Tideway in Brits prestigeproject in golfslagenergie

29/08/2010 15:00

Reputatiegroep

Tideway, de Nederlandse offshorespecialist voor de olie- en gasindustrie, start vandaag met haar activiteiten voor het grootste golfslagenergiepark ter wereld. Zestien kilometer voor de zuidwestkust van het Britse Cornwall wordt gewerkt aan de Wave Hub. Tideway verzorgt de permanente bescherming van de Wave Hub en de kabel. Hugo Bouvy van Tideway: 'Wij zijn trots dat wij als Nederlands specialist mogen bijdragen aan de ontwikkeling van dit Europese prestigeproject in golfslagenergie. Langzamerhand wordt water een erkende energiebron.' Het project neemt een aantal maanden in beslag. Golfslagenergie wordt gezien als een grote belofte voor de toekomst. Een stap voorwaarts in de strijd tegen de opwarming van het klimaat.

Vanuit de noodzaak om nieuwe en schone energiebronnen aan te boren, heeft Groot-Brittannië het ontwikkelen van golfslagenergie tot prioriteit verklaard. Daarom wordt in Cornwall sinds 2007 gebouwd aan het meest prestigieuze en grootste (20 MW) golfslagenergiepark ter wereld op een gebied van niet meer dan vier bij twee kilometer: de Wave Hub. Het project creëert direct meer dan 170 en in de toekomst 1.800 banen. De Europese Commissie ziet de ontwikkeling van de Wave Hub als een mijlpaal in de ontwikkeling van duurzame energie. Wave Hub kan nu jaarlijks bijna 25.000 ton koolstofdioxide besparen. De golfslagenergie kan in de toekomst goed zijn voor twintig procent van de totale energiebehoefte van het Verenigd Koninkrijk. Met de Wave Hub is een investering van 42 miljoen Pond gemoeid. In het golfslagenergiepark wordt met de meest geavanceerde golfenergietesters (wind energy conversion systems: WECS) onderzocht hoe het meest optimale rendement uit golven kan worden gerealiseerd. Het project vindt plaats onder regie van het ontwikkelingsbureau de South West of England Regional Development Agency.

Vandaag is de kabel van de Wave Hub eindelijk met succes aan land gebracht. De afgelopen weken probeerden technici de kabel vanaf een schip twee kilometer buiten de kust van Hayle drijvend naar het land te krijgen, maar het project werd geplaagd door technische en meteorologische problemen. Begin deze maand kon de kabel door een defecte lier aan boord van het schip niet uitrollen. Daarna verhinderde slecht weer de werkzaamheden. Vervolgens zonken de drijvers die de kabel naar land moesten brengen. Pas afgelopen maandag slaagden de technici erin de negentig ton wegende kabel met verschillende typen drijvers aan land te krijgen. Nu de kabel aan land is, kan Tideway van start.

De Nederlandse offshorespecialist Tideway is verantwoordelijk voor de aanleg van de beschermingswallen rond de Wave Hub en de kabel naar het vasteland. De Wave Hub moet gezien worden als een enorm stopcontact op de bodem van de zee, dat met een kabel van zesentwintig kilometer verbonden is met het vasteland. Aan de Wave Hub zijn op en tot vijftig meter onder het wateroppervlak supermoderne watergolfturbines verbonden, die electriciteit opwekken uit de golven. De energie wordt via een nieuwe centrale in Hayle op het Britse elektriciteitsnet aangesloten. Het Wave Hub project wordt ondersteund door de South West of England Regional Development Agency (SWRDA), de Britse overheid en de Europese Unie. Het golfslagenergiepark wordt door de producenten van WECS met argusogen gevolgd.

Getijden zijn voorspelbaar

In de zoektocht naar energie worden grote mogelijkheden gezien in renewables oftewel hernieuwbare energie (uit bijvoorbeeld zon, wind, water en biomassa). Hernieuwbare energie helpt klimaatverandering tegen te gaan en voorkomt dat de mensheid geen energie meer heeft en de eigen leefomgeving aantast. Golfslagenergie heeft grote voordelen ten opzichte van andere duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie:


- Getijden zijn voorspelbaar, waardoor het rendement van golfslagenergie beter is te berekenen.


- De CO2-uitstoot is aantoonbaar lager, wat leidt tot minder overlast.


- De infrastructuur voor golfslagenergie is relatief eenvoudig aan te leggen.

Al met al is golfslagenergie goedkoper dan andere vormen van hernieuwbare energie. Toch staat de golfslagenergie nog in de kinderschoenen, omdat de ontwikkeling en aanleg vraagt om flinke investeringen. Hugo Bouvy van Tideway: 'De ontwikkeling van golfslagenergie komt met de realisatie van de Wave Hub in een volgende fase.'

Milieubescherming

De Wave Hub is het grootste golfslagenergietestcentrum ter wereld. Tideway is ingehuurd vanwege haar specialistische kennis op het gebied van aanleggen van infrastructuren op zee en de hoge normen die het bedrijf hanteert op het gebied van veiligheid en natuur- en milieubescherming. De zee ten zuidwesten van Engeland is zeer geschikt voor de ontwikkeling van golfslagenergie. Dankzij het geschikte zeeklimaat, de relatief gemakkelijke bereikbaarheid voor aansluiting op het elektriciteitsnet op het vasteland en de aanwezige kennisinstituten maken de Wave Hub nu al een uitstekend testgebied. Op de Wave Hub wordt door diverse onderzoeksinstituten gemeten, om vast te stellen hoe de golfslagenergie het best kan worden ingezet. Zo zijn het NAREC (New and Renewable Energy Centre) en EMEC (European Marine Energy Centre) voorlopers in de ontwikkeling van golfslagenergie voor Europa. Hugo Bouvy van Tideway: 'Wat Silicon Valley is voor de dotcomindustrie, wordt de Wave Hub voor de golfslagenergie.'

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.tideway.nl


Noot voor de redactie:

Met haar moederconcern, de Belgische bagger- en milieugroep Dredging, Environmental and Marine Engineering (DEME), ondersteunt Tideway de grote energiemaatschappijen bij het aanleggen van hun infrastructuur op zee. Tideway richt zich op de olie- en gasindustrie met het maken van aanlandingen (pijpleidinginstallatie, grondwerk op ondiep water, civieltechnisch werk, overgang land-water), van olie- en gaspijpleidingen (landfalls), pre-sweeping, (diepwater)baggeren, sleuven graven, steen- en zandstorten en overige interventiewerkzaamheden in en op het zeebed. Bij Tideway werken ruim 250 mensen.


Noot voor de redactie,