Persbericht

Fraai podium Team Bilderberg Porsche Eindhoven op de Nürburgring

Nürburgring (D), 29 augustus 2010 - Na afloop van zijn race in het HTC Dutch GT4 op de Nürburgring kwam Phil Bastiaans tevreden uit de Porsche 997 GT4 van Team Bilderberg Porsche Eindhoven. De coureur uit Maastricht had zich net naar de derde plek gevochten. "Dit was een hele goede race", stelde hij vast. Na deze podiumplaats staat hij nu op een tweede positie in het tussenklassement.

Mathijs Harkema (Maastricht) reed een goede race, tot hij met technische problemen uitviel.

Topevenement

De vijfde ronde van het HTC Dutch GT4 werd verreden in het programma van het FIA GT1 World Championship op de Nürburgring. Het HTC Dutch GT4 reed twee races samen met de GT4 European Cup. Dat resulteerde in een startveld van 32 GT4-bolides.

Minder goede training, prima race

Titelkandidaat Phil Bastiaans nam de eerste race voor zijn rekening. Hij vertrok vanaf de zesde plaats in het nationale veld (elfde algemeen). Het mag duidelijk zijn dat Phil niet tevreden was. "Het zat niet mee", blikte hij op zijn training terug. "In de ronde waarin ik mijn beste tijd wilde zetten, werd ik twee keer gehinderd. Daarna lukte het niet meer om een goede ronde te rijden. De training duurde slechts een kwartier, je moet in zo'n geval meteen toeslaan."

De race verliep wel naar wens. In zestien ronden tijd wist Bastiaans zich naar de derde plek algemeen op te werken. "Dit was een hele goede race", stelde hij tevreden vast. "Dit is helemaal top! In de eerste ronde klom ik al op naar de vierde plaats in het Nederlandse veld. Tijdens de verplichte pitstop maakte ik nog een plek goed. In de tweede helft van de race passeerde ik nog een aantal deelnemers aan de GT4 European Cup. Daarmee klom ik op naar de derde plek algemeen, tevens de derde plaats in het HTC Dutch GT4. Dit is goed voor mijn titelaspiraties."

Phil had nog wel wat kritiek. "De Porsches zitten volgens mij aan het maximum van hun kunnen. De BMW's zijn voorafgaande aan dit weekend verder verbeterd, met een andere voor- en achtervleugel en 300 toeren extra. De BMW's zijn op papier en op de baan de snelste auto's."

Na de race was er werk aan de winkel voor de technici van Team Bilderberg Porsche Eindhoven. Phil: "De voorkant van de auto is beschadigd, evenals de voorruit. Ik denk dat een andere auto vlak na de start een onderdeel verloor, dat vervolgens tegen mijn Porsche stuiterde."

Moeilijke condities

Mathijs Harkema vertrok in de tweede race vanaf de negende startpositie in het nationale veld (zeventiende algemeen). "We hebben vrijdag twee trainingen op een natte baan gereden. Nu is het droog en moest ik opnieuw bepalen wanneer ik kan remmen en waar de grenzen van de grip liggen", vertelde hij na de tijdtraining. "De kwalificatiesessie van vijftien minuten is daarvoor te kort. Verder wil ik absoluut geen schade rijden. Phil rijdt vanmiddag een race, hij is onze titelkandidaat. De auto moet heel blijven."

Tijdens de grotendeels onder droge condities verreden race, maakte Mathijs een aantal plaatsen goed. Vijf ronden voor het einde viel hij uit. "De riem die de waterpomp en de stuurbekrachtiging aandrijft is gebroken", vertelde hij teleurgesteld. "Ik moest opgeven toen de watertemperatuur opliep. Het was geen geslaagd weekend. Ik kijk nu vooruit naar de volgende races op Circuit Park Zandvoort, dan sta ik er weer."

Uitslagen:

HTC Dutch GT4, Nürburgring, 29 augustus 2010:

Race 1:


1. Ricardo van der Ende, BMW M3 GT4, 16 ronden in 40:06.530


2. Christiaan Frankenhout, Porsche 997 GT4, op 18.792 sec.


3. Phil Bastiaans, Porsche 997 GT4, op 28.705.

Race 2:

1. Duncan Huisman, BMW M3 GT4, 18 ronden in 41:27.799


2. Melvin de Groot, BMW M3 GT4, op 2.477 sec.


3. Danny van Dongen, Corvette C6, op 4.954

Uitgevallen: Mathijs Harkema, Porsche 997 GT4, op 5 ronden.

Stand na veertien races:


1. Duncan Huisman 99;

2. Phil Bastiaans 90;

3. Christiaan Frankenhout 90;
11. Mathijs Harkema 38.

Team Bilderberg Porsche Eindhoven is dit seizoen onder andere te volgen via www.twitter.com/GT3puntNL




Ingezonden persbericht