Ingezonden persbericht


Amsterdam, 29 augustus 2010

BankGiro Loterij bouwt replica Rijksmuseum van LEGO stenen

Foto: Roy Beusker

Tijdens de Uitmarkt in Amsterdam legden professionele LEGO bouwers samen met het publiek vandaag de laatste hand aan een replica van het Rijksmuseum. Het kunstwerk van circa drie bij vier meter is een initiatief van de BankGiro Loterij, die bezoekers middels deze actie attendeert op het belang van behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Bezoekers kunnen zelf ook een steentje bijdragen aan de renovatie van het Rijksmuseum door deelnemer te worden van de BankGiro Loterij.

Het aantal LEGO steentjes levert één van de bezoekers van de Uitmarkt een reis naar Denemarken op, inclusief een bezoek aan LEGOLAND. Wie tijdens de Uitmarkt deelnemer van de BankGiro Loterij werd en het aantal verwerkte steentjes in het bouwwerk goed raadde, maakt kans op de reis. Het aantal steentjes wordt medio september 2010 bekendgemaakt, de winnaar ontvangt bericht.

Aan de totstandkoming van de replica ging de nodige voorbereiding vooraf: ruim drie maanden waren er nodig om de bouwtekeningen te maken. Op 30 juli 2010 werd de eerste steen gelegd, daarna werkten 11 professionele bouwers in totaal 25 uur per dag aan de bouw van de replica. De bouwers zijn allen afkomstig van vereniging De Bouwsteen, officiële partner van LEGO.

www.bankgiroloterij.nl

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij steunt 62 organisaties die actief zijn op het terrein van cultuur. In 2009 leverden de loterijactiviteiten een afdracht aan de beneficiënten op van bijna 60 miljoen euro, geld dat is bijeengebracht door de 700.000 deelnemers.

Noot voor de redactie,