Novib

Een maand nadat de overstromingen in Pakistan het niveau van een ramp bereikten, zijn in de afgelopen dagen opnieuw vijfhonderdduizend mensen geëvacueerd voor het nog steeds rijzende water. Grote gebieden zijn onbereikbaar en miljoenen mensen hebben dringend hulp nodig. Terwijl de hulpverleners worstelen om op deze ramp te reageren, waarschuwt Oxfam Novib vandaag dat ook de wederopbouw zo snel mogelijk moet beginnen, om rampzalige gevolgen op de lange termijn te voorkomen.

Neva Khan is Oxfam landendirecteur in Pakistan. ?Na een maand zou je verwachten dat de situatie is gestabiliseerd en de planning voor langere termijn is begonnen. Maar we zitten hier nog steeds in de eerste fase van een uitbreidende ramp. We zijn nog steeds volop bezig met evacuaties en het van onderdak en schoon water voorzien van de slachtoffers. Pakistan kan het zich echter niet veroorloven te wachten tot de noodsituatie over is, voor de wederopbouw begint.?

Terwijl in het noorden het water zich geleidelijk terugtrekt, worden in het zuiden nog steeds nieuwe steden en grote gebieden bedreigd door het oprukkende water.

?Tweederde van de mensen leeft van de landbouw. Het gevaar dreigt dat velen van hen het zaai-en plantseizoen in september zullen missen, omdat hun land nog onder water staat, of door het slib onbruikbaar is geworden. Velen zijn gevlucht en kunnen nog niet naar hun land terugkeren.?

?De kinderen in Pakistan zouden half augustus weer naar school hebben moeten gaan. Maar er zijn meer dan zevenduizend scholen verwoest of beschadigd en vijfduizend schoolgebouwen zijn in gebruik als vluchtelingenopvang. De kinderen dreigen zo maanden school te missen. Het opruimen van de getroffen gebieden zal maanden kosten. Zo gaan miljoenen mensen de winter tegemoet in tijdelijke opvang of in de open lucht.?

Oxfam dringt er bij de internationale gemeenschap en de Pakistaanse overheid op aan om samen te werken en direct te beginnen met de wederopbouwwerkzaamheden. De VS kondigden weliswaar een eerste 50 miljoen dollar aan voor herstelwerkzaamheden, maar er zullen miljarden nodig zijn om scholen, ziekenhuizen, bruggen en wegen weer op te bouwen.
Oxfam waarschuwt dat bij de wederopbouw gezorgd moet worden dat Pakistan beter voorbereid is op noodsituaties.

Khan: ?Met goede voorbereiding kunnen levens gered worden. Bij deze verwoestende overstromingen hadden veel meer doden kunnen vallen. In sommige gebieden is de afgelopen jaren met succes gewerkt aan Rampenplanning. Dankzij waarschuwingssystemen en boten konden gemeenschappen tijdig worden gemobiliseerd. Hierdoor zijn honderdduizenden mensen gered. De uitdaging is nu om Pakistan te helpen dit op veel grotere schaal te doen.?

Oxfam vreest dat de overstromingen een veel grotere impact op de economie zullen hebben dan eerdere rampen, zoals de aardbeving in 2005.

?We moeten nu allemaal vooruit gaan denken en zorgen dat we de lange termijn hulp zullen kunnen geven die nodig is. De wederopbouw moet door de Pakistanen zelf geleid worden, maar zij zullen nog jaren de steun van de internationale gemeenschap nodig hebben.?

Einde

Voor nadere informatie:
Ruud Huurman, persvoorlichter Oxfam Novib: 06 5117 5316 Tariq Malik, media officer Oxfam Novib in Pakistan +92 (0) 308-5052976

Noot:

1. Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib reist op dit moment door het getroffen gebied in Pakistan. Op de www.oxfamnovib.nl zijn haar verslagen te lezen. Farah Karimi is beschikbaar voor interviews.
2. Oxfam Novib werkt met de Britse Oxfam en lokale organisaties in vier getroffen provincies: Khyber Pakhtoonkkhwa, Sindh, Kashmir en Punjab. Intussen worden 375.00 mensen bereikt met schoon water, waterzuivering, herstel van drinkwaterbronnen en hygiënekits. Oxfam zal haar werk verder opschalen om 1,1 miljoen mensen te bereiken en te gaan werken aan het herstel van inkomstenbronnen, zoals landbouw.

Bron Oxfam Novib, 29 augustus 2010