Praten over gladde wegen in hartje zomer

04/08/2010 13:52

Youniq reclame en internet

Rijssen - Sinds de afgelopen strenge winter staat bij veel wegbeheerders (rijk, provincies, gemeenten) vloeistofsproeien als gladheidbestrijding behoorlijk in de belangstelling. De aanleiding is vooral dat er door de strenge winter tekorten aan strooizout waren. Vloeistofsproeien vraagt minder strooimateriaal dan droog- of natzout, terwijl het uiteindelijke effect beter is. Schuitemaker uit Rijssen, leverancier van machines voor vloeistofsproeien, gaat wegbeheerders in hartje zomer uitgebreid informeren over deze relatief nieuwe vorm van gladheid bestrijden.

Voordelen

Het sproeien van vloeistof - een oplossing van zout en water - heeft aanzienlijke voordelen ten opzichte van het strooien met vast of bevochtigd strooizout. Er is veel minder strooizout nodig voor hetzelfde effect, maar er is ook minder kans op verwaaiing. Dat maakt vloeistofsproeien ook bijzonder geschikt voor preventieve bestrijding bij dreigende gladheid. Voor wegbeheerders is het ook prettig dat bij vloeistofsproeien hogere snelheden bij het 'strooien' mogelijk zijn, tot ongeveer 90 km per uur. Sommige machines kunnen bovendien wel tot 11 meter breed sproeien. Een volledig wegennet aanpakken duurt dus minder lang dan bij traditioneel strooien. Dat heeft prettige gevolgen voor de verkeersveiligheid. Niet onbelangrijk is ook dat vloeistofsproeien het milieu veel minder belast en bijvoorbeeld bermvegetatie minder aantast.

Lezingen en demonstraties

Op 30 augustus a.s. in Rijssen en op 2 september a.s. in Hoofddorp praat Schuitemaker wegbeheerders onder het motto 'Meer met minder' bij over de laatste ontwikkelingen.

Er zijn dan ook verschillende demonstraties te zien met machines die vloeistof kunnen sproeien. Van machines voor fietspaden en trottoirs tot en met machines voor driebaans autosnelwegen en landingsbanen. Schuitemaker demonstreert ook machines die verschillende strooitechnieken kunnen combineren.





http://www.vloeistofsproeien.nl