Gemeente Geertruidenberg


Vliegoefeningen Gilze-Rijen

De transport- en gevechtshelikopters die zijn gestationeerd op vliegbasis Gilze-Rijen zijn weer begonnen met het jaarlijks avondvliegprogramma. Er wordt in principe op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag tot uiterlijk 23.00 uur gevlogen. De vliegbewegingen vinden vooral plaats in de aangewezen laagvlieggebieden en in de directe omgeving van de vliegbasis.

Het avondvliegen staat gepland tot april 2011. Rond de feestdagen wordt zo min mogelijk gevlogen.

Het avondvliegen is noodzakelijk om de vaardigheid van de helikopterbemanningen op peil te houden. De training spitst zich toe op alle aspecten die de vliegers nodig hebben. Er worden bijvoorbeeld oefeningen gehouden met nachtzichtapparatuur en vliegen op lage hoogte. Daarnaast wordt getraind op zgn. nationale taken, bv. evacuaties van personen en bosbrandbestrijding.

Recent hebben zowel de Cougar als de Chinook hun waarde bewezen bij het blussen van branden in Schoorl in Noord-Holland en Goirle nabij Tilburg. De helikopters zijn vorig jaar nog ingezet bij duinbranden in Schoorl.

Voor informatie over vliegbewegingen zie
www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen. Voor nadere vragen en eventuele klachten kan worden gebeld met Sectie Voorlichting & Communicatie van het Defensie Helikopter Commando, 0161-296100. Klachten kunnen eveneens worden ingediend via
www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of via het gratis nummer 0800-0226033.