Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Hurricane Earl langs Bovenwindse Eilanden
30 augustus 2010 - Vandaag trekt hurricane Earl langs de Bovenwindse Eilanden. Verwacht wordt dat de kern van Earl net iets ten noorden van St. Maarten passeert. Het eiland krijgt te maken met winden van orkaankracht en grote hoeveelheden regen. Lokaal kan zo'n 200 mm regen vallen.
Verwachte trekrichting hurricane Earl (Bron: Naval Maritime Forecast Centre)
Verwachte trekrichting hurricane Earl (Bron: Naval Maritime Forecast Centre)
Earl is uitgegroeid tot een hurricane van klasse 2 met rond de kern hoogste gemiddelde windsnelheden tot 164 km/uur. Naar verwachting trekt Earl de komende dagen verder in noordwestelijke richting om daarna naar het noorden af te buigen. De hurricane blijft waarschijnlijk boven zee waardoor de kracht verder kan toenemen. Waarschijnlijk groeit Earl boven de Atlantische Oceaan uit tot een zware hurricane van klasse 4 met windsnelheden tussen 209 en 248 km/uur.

Hurricane-schaal
Hurricanes worden ingedeeld in vijf klassen volgens de schaal van Saffir/Simpson. Klasse 1 zijn hurricanes met een wind van gemiddeld minstens 117 km/u en hoogstens 152 km/u. Een hurricane met een gemiddelde wind van meer dan 248 km/u zit in klasse 5 en wordt extreem gevaarlijk genoemd.

Klasse Omschrijving Windsnelheid (km/h) Stormvloed (meters boven normaal) Schade*

1 Zwak 118-152 1,2-1,6 Meest lichte schade

2 Matig 153-176 1,7-2,5 Dak- en vensterschade en belangrijke schade aan bomen en gewassen

3 Krachtig 177-208 2,6-3,7 Grote schade met uitgebreide vernielingen aan gebouwen

4 Zeer krachtig 209-248 3,8-5,4 Zeer groot: daken weggeblazen, veel waterschade op de begane grond van gebouwen aan de kust
5 Verwoestend meer dan 248 meer dan 5,4 Catastrofaal: vrijwel alle daken weggeblazen, evenals kleine lichtere bouwsels en grote schade aan gebouwen


*Officiële omschrijvingen National Hurricane Center

Hurricanes zijn veel krachtiger dan de stormen die we in ons land kennen. De hurricaneschaal begint aan de bovenkant van de windschaal van Beaufort, die we in Nederland hanteren. Gebieden waar hurricanes voorkomen zijn er meestal goed op voorbereid waardoor het schadebeeld anders is dan de schade bij stormen volgens de schaal van Beaufort.

Actuele informatie over Externe links.

---

Verwachte weer door hurricane Earl (Bron: ECMWF) Meest waarschijnlijke koers van hurricane Earl (Bron: ECMWF)
Eerste uitgave: 30-08-10