Rijksvoorlichtingsdienst

Van Middelkoop opent internationaal wetenschappelijk congres


Minister van Defensie Eimert van Middelkoop opent vandaag het Commission Internationale d'Histoire Militaire (CIHM) Congres 2010. Dit internationaal wetenschappelijk congres vindt plaats op de marinekazerne in Amsterdam en duurt tot 3 september. Het CIHM Congres heeft als onderwerp: 'Insurgency en Counterinsurgency: irreguliere oorlogvoering vanaf 1800 tot heden'.

Van Middelkoop spreekt over de recente Nederlandse counterinsurgency-operatie in Uruzgan. Na de toespraak van de minister geeft de Amerikaanse professor Douglas Porch de wetenschappelijke aftrap. Daarna licht de Zuid-Afrikaanse generaal-majoor (b.d.) Lekoa Solomon Mollo, voormalig commandant bij de gewapende tak van het ANC, het perspectief van de opstandeling c.q. vrijheidsstrijder toe. De Britse luitenant-generaal Jonathon Riley gaat vervolgens als 'counter-insurgent' in op zijn brede actuele ervaring in conflictgebieden als Irak, Afghanistan, Sierra Leone en Noord-Ierland.

Het CIHM Congres 2010 wordt bijgewoond door 250 deelnemers uit 40 landen. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie organiseert dit congres ten behoeve van de CIHM, een internationale wetenschappelijke organisatie die is verbonden aan de UNESCO. Voor meer informatie kunt u kijken op www.cihm2010.nl

Noot voor redacties (