Rijksoverheid


Nederlandse bedrijven steeds vaker leverancier van de Verenigde Naties

Nieuwsbericht | 30-08-2010

Bedrijven uit Nederland worden steeds vaker uitgekozen als leverancier van de Verenigde Naties. Hun totale verkoop aan VN-instellingen bedroeg in 1998 nog 57,3 miljoen dollar; in 2009 was dit bedrag al opgelopen tot 141 miljoen dollar. Dit is 11 procent meer dan in 2008. Dat blijkt uit het rapport 2009 Annual Statistical Report on United Nations Procurement. De Verenigde Naties kochten in 2009 voor 14 miljard dollar aan goederen, diensten en openbare werken in.

Nabijheid tribunalen

Bij VN-organisaties met een Nederlandse vestiging hebben Nederlandse bedrijven een concurrentievoordeel door hun nabijheid. Het gaat met name om tribunalen, die behoefte hebben aan allerlei producten en diensten op het gebied van ICT en kantoorbenodigdheden. Verder maken Nederlandse bedrijven veel kans om opdrachten te verwerven op gebieden als milieuconsultancy en projectmanagement.

Wereldwijd aanbesteden

De VN bestaat uit zo'n veertig organisaties. Zij kopen producten en diensten in bestemd voor noodhulp, vredesoperaties, gezondheids- en ontwikkelingsprojecten en de bedrijfsvoering van de VN-instellingen zelf. Het grootste deel van de VN-inkopen valt onder programma's en projecten in ontwikkelingslanden en landen met opkomende economieën. Het inkopen gebeurt via aanbestedingen die wereldwijd worden gepubliceerd. Aanbieders over de hele wereld kunnen zich daar voor inschrijven.

VN-inkoopdag 7 oktober 2010

De VN bieden een grote afzetmarkt, die nog ruimer kan worden ontdekt door Nederlandse bedrijven. NL EVD Internationaal organiseert daarom op 7 oktober 2010 een VN-inkoopdag voor ondernemers en inkopers. Op de VN-inkoopdag kunnen ondernemers individueel in gesprek gaan met inkopers van acht VN-organisaties. Ondernemers kunnen hun product of dienst presenteren. Ook wordt er informatie gegeven over projecten en aanbestedingen, het omgaan met procedures en het leggen van de juiste contacten.

Aanmelden

Bedrijven die geïnteresseerd zijn in deelname aan de inkoopdag kunnen zich aanmelden op externe link: www.agentschapnl.nl/vninkoopdag