Politie Hollands Midden

Regio - Aanhoudingen na alcoholcontrole

Regio, 30-08-2010 o Politie Hollands Midden heeft afgelopen weekend meerdere bestuurders gecontroleerd op alcoholgebruik. Tussen vrijdagmiddag 27 augustus 15.30 uur en maandagochtend 30 augustus 03.00 uur werden in de regio 21 personen aangehouden omdat zij met te veel alcohol op achter het stuur waren gekropen.

De politie controleert regelmatig weggebruikers op het gebruik van alcoholische dranken. Een paar glazen alcohol verhoogt het ongevallenrisico al met 50 procent. De politie raadt aan om een BOB aan te wijzen als de auto of brom/snorfiets het enige mogelijke vervoersmiddel is. Nog beter is om met het openbaar vervoer te reizen of een taxi te nemen.

Rijden met alcohol op in het verkeer is gevaarlijk: naar schatting wordt een kwart van de verkeersdoden veroorzaakt door alcoholgebruik. De kans is groter dat een bestuurder met alcohol op een ongeluk veroorzaakt omdat de reactiesnelheid lager is, het zicht minder en iemand minder geconcentreerd is. Hoe meer iemand drinkt, hoe sterker de effecten zijn. Daarom houdt de politie alcoholcontroles.

Hieronder worden een paar aanhoudingen toegelicht die afgelopen weekend zijn verricht.

Een 37-jarige man uit Hoogmade werd op vrijdag 27 augustus rond 15.30 uur aangehouden nadat bleek dat hij met te veel alcohol op achter het stuur had gezeten, terwijl hij bij een ongeval betrokken was. Er was op de N445 bij Rijpwetering een aanrijding ontstaan tussen de man en een 22-jarige fietser uit Alphen aan den Rijn. De bestuurder van het busje stond achter de haaientanden bij de T-kruising met de Pastoor van de Plaatstraat. De man reed toen hij zag dat de weg vrij was verder, tot hij van links een racefietser zag naderen en een klap hoorde. Getuigen zagen het ongeval gebeuren. Zij vertelden aan de politie dat zij hadden gezien dat de fietser na het ongeval in het busje van de man stapte, dat zijn fiets ook meegenomen werd en dat er blikjes bier uit het raam werden gegooid. De politie zocht in de omgeving naar het voertuig en hield op de Ambachtsweg in Woubrugge het busje staande. De 22-jarige man bleek gewond te zijn, hij kon moeilijk lopen en de ambulance werd voor hem gewaarschuwd. Hij gaf aan dat hij vrijwillig met de 37-jarige man was meegegaan. De Alphenaar zou aan hem gevraagd hebben om hem thuis te brengen. De 37-jarige man werd gevraagd te blazen, hij blies 495 ug/l. Dit is boven het maximaal toegestane 220 ug/l. De politie maakt proces-verbaal op tegen de man.

Een 22-jarige man uit Gouda stapte op vrijdag 27 augustus rond 22.30 uur bij Achter de Waag voor het oog van agenten op zijn scooter, om er na een paar meter weer vanaf te vallen. De man werd gecontroleerd en blies 780 ug/l. De man is aangehouden en zijn rijbewijs is ingenomen.

Op de Vinkweg in Leiden zag Politie Hollands Midden op zaterdag 28 augustus omstreeks 23.20 uur een 20-jarige Leidenaar op een snorfiets rijden. De man had in één hand een flesje met een alcoholische drank en zijn stuur vast en in zijn andere hand had hij zijn telefoon. De man werd staande gehouden en gevraagd om te blazen. Hij blies 165 ug/l, terwijl voor een beginnend bestuurd 90 ug/l is toegestaan. De man is vaker aangehouden omdat hij te veel alcohol op had terwijl hij achter het stuur zat. De politie maakt proces-verbaal op.

Een 25-jarige man uit Voorhout werd aangehouden in Leiden met te veel alcohol op achter het stuur terwijl er een baby in de auto zat. Dit gebeurde op zondag 29 augustus omstreeks 03.45 uur. De man viel op toen hij op de Rijnsburgersingel met zijn auto meerdere terrasstoelen raakte, toen hij probeerde te keren. De auto reed daarna verder de Steenstraat op. De politie gaf de bestuurder een stopteken en vroeg hem te blazen. Hij blies 795 ug/l.

Een 26-jarige man uit Noordwijkerhout werd aangehouden omdat hij was weggegaan nadat hij een ongeval had veroorzaakt en hij had te veel alcohol gedronken. De politie kreeg op zondag 29 augustus rond 21.00 uur een melding dat er zich een eenzijdig ongeluk had voorgedaan op de Gooweg in Noordwijkerhout. De inzittenden hadden de auto verlaten. De politie ging ter plaatse en vond het identiteitsbewijs van de bestuurder. Zij ging naar de woning van de bestuurder, alwaar hij werd aangehouden. De man verklaarde dat hij over de Gooweg reed bij de rotonde van de Leeuwenhorst toen hij een eekhoorn de weg over zag steken. Hij wilde het dier niet aanrijden en week uit, waardoor de auto van de weg raakte en over de kop vloog. De bestuurder en de vrouw die naast hem zat, raakten niet gewond. De man blies 835 ug/l. Zijn rijbewijs is ingenomen. De politie maakt proces-verbaal op.