Rijksvoorlichtingsdienst

Hr.Ms. Pelikaan op weg naar Sint Maarten voor militaire bijstand

Hr.Ms. Pelikaan is vanochtend vertrokken naar Sint Maarten voor eventuele hulpverlening na de passage van orkaan Earl. Het schip vervoert een gedeelte van het orkaannoodhulp detachement van de Koninklijke Marine. 'Earl' trekt naar verwachting maandagmorgen als een orkaan van de eerste categorie ten noorden langs de Bovenwindse eilanden. Gisteravond heeft de Minister van Defensie een verzoek om militaire bijstand van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen goedgekeurd.

In gereedheid

Met oog op de snel ontwikkelende tropisch storm Earl zijn gisteren met een vliegtuig van de Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba zestien mariniers en marine militairen met verbindingsmaterieel vanaf Curaçao en Aruba naar Sint Maarten en Sint Eustatius overgevlogen. De Kustwacht-cutter Poema heeft vervolgtransport naar Saba verzorgd, zodat alle drie de eilanden militair versterkt zijn. De Koninklijke Marechaussee heeft al 23 militairen verdeeld over de bovenwindse eilanden. De vooruitgestuurde militairen richten zich voornamelijk op het opzetten van noodverbindingen en de coördinatie met de lokale rampenstaf.

Het grootste deel van de op Aruba gestationeerde marinierscompagnie wordt op maandagavond of dinsdagmorgen vanaf Aruba worden ingevlogen naar St. Maarten. De Pelikaan vervoert het benodigde grotere materieel (o.a. kleine vaartuig, voertuigen, shelterboxen, etc.), maar ook de geweergroepen van de mariniers die bestemd zijn voor St. Eustatius en Saba. Ook vier militairen van de Arubaanse Militie zullen met de Pelikaan worden overgebracht.

De orkaanpassage valt gedeeltelijk samen met de geplande 'Hurricane Exercise' (HUREX) op de SSS-eilanden, die officieel donderdag 2 september van start gaat. Door de komst van orkaan Earl is besloten om een gedeelte van de marinierscompagnie al eerder naar Sint Maarten te transporteren. Ook het stationsschip Hr.Ms. Zuiderkruis en de landmachtcompagnie staan stand-by voor eventuele inzet.

Categorieën: Internationaal, Openbare orde en veiligheid, Overig

Bron: Ministerie van Defensie