Universiteit Nyenrode

ArboNed krijgt leerstoel bij Nyenrode Business Universiteit

Invloed bevlogenheid op productiviteit onderzocht

Breukelen, 30 augustus 2010 - ArboNed krijgt een leerstoel `engagement and productivity' bij Nyenrode Business Universiteit. De leerstoel is gericht op onderzoek naar de relatie tussen bevlogenheid (engagement) en productiviteit. Engagement wordt steeds belangrijker. Ondermeer vanwege de duurzame inzetbaarheid van arbeid in relatie tot arbeidsomstandigheden en Human Resources Management.

Op dit moment verschuift de aandacht van het reduceren van werkgerelateerde stress naar preventief personeelsbeleid. Zo wordt onderzocht hoe het menselijk kapitaal (de competenties van werknemers) optimaal kan worden ingezet. De aanname is dat het verhogen van bevlogenheid leidt tot een blijvende verhoging van de productiviteit van energieke medewerkers. Hierdoor zijn mensen beter duurzaam inzetbaar en neemt de waardecreatie van organisaties en de economie toe.

Met deze nieuwe leerstoel worden de mogelijkheden en capaciteiten van werknemers en het gezond en effectief functioneren in organisaties onderzocht. De research richt zich zowel op Nederland als het buitenland. Er wordt gekeken naar nieuwe interventies in het engagementproces. Zo worden ondermeer persoonlijke hulpbronnen, persoonlijkheid en competenties van werknemers vastgesteld. Daarnaast worden de hulpbronnen in een organisatieomgeving bepaald. Vervolgens wordt het effect van engagement op de hele organisatie, zoals op duurzame inzetbaarheid, afname van het ziekteverzuim, creativiteit, teamsfeer en productiviteit bekeken.

De leerstoel wordt ingevuld door prof. dr. Willem van Rhenen. Hij is Chief Medical Officer bij ArboNed. Van Rhenen heeft in samenwerking met de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam wetenschappelijk onderzoek gedaan naar preventie van uitval door psychische klachten. Hij is in 2008 gepromoveerd op het onderwerp "From stress to engagement" ("Van stress naar bevlogenheid") en houdt zich momenteel binnen bedrijven vooral bezig als impresario voor gezondheid en vitaliteit. De leerstoel is ondergebracht bij het cluster Human van de business school van Nyenrode.