Wiki Loves Monuments


Fotografeer een monument en win

Oegstgeest, 20100830 -- September is monumentenmaand bij Wikipedia. Wikimedia Nederland organiseert de hele maand Wiki Loves Monuments. Dit is een wedstrijd om meer vrije afbeeldingen van rijksmonumenten beschikbaar te maken voor gebruik op Wikipedia. Help Wikipedia aan een foto, en win een prijs - met de wedstrijd zijn onder andere een iPad en Android smartphone te winnen.

In Nederland zijn er meer dan 50.000 rijksmonumenten, daarvan zijn er op Wikipedia inmiddels al meer dan 12.000 voorzien van een vrije afbeelding. Met behulp van deze wedstrijd probeert Wikimedia Nederland dit aantal omhoog te krijgen, en zo het Nederlandse cultureel erfgoed nog beter in beeld te brengen. Dankzij de vrije licentie kunnen de foto's daarna ook door iedereen buiten Wikipedia gebruikt worden.

"We moedigen iedereen aan om de monumenten in hun buurt te ontdekken en fotograferen. Een leuke ervaring, en je helpt er 's werelds grootste naslagwerk mee. Alle rijksmonumenten hebben inmiddels al een plekje gevonden op Wikipedia," zegt Lodewijk Gelauff, bestuurslid van Wikimedia Nederland. "Op de wedstrijdwebsite staat beschreven hoe deelnemers het makkelijkst monumenten bij hun in de buurt kunnen vinden."

Wiki Loves Monuments loopt van 1 tot en met 30 september, met op 11 en 12 september het Open Monumentenweekend. Dat biedt de mogelijkheid om veel monumenten niet alleen van buiten maar ook van binnen te bekijken en te fotograferen. Meer informatie is te vinden op www.wikilovesmonuments.nl

Over Wikipedia
Wikipedia is een online encyclopedie waarvan de inhoud door iedereen mag worden bewerkt en hergebruikt. Het project is op 15 januari 2001 in het Engels gestart, en in juni 2001 volgde de Nederlandstalige versie. De website wordt beheerd door de Wikimedia Foundation. Wikipedia heeft inmiddels meer dan 270 taalversies, 100.000 vrijwilligers - die de meer dan 15 miljoen artikelen bijhouden - en krijgt maandelijks meer dan 350 miljoen unieke bezoekers wereldwijd. De Nederlandstalige Wikipedia heeft meer dan 600.000 artikelen.

Over Wikimedia Nederland
Wikimedia Nederland ondersteunt binnen Nederland de activiteiten en doelstellingen van de Wikimedia Foundation, de non-profitorganisatie die onder meer Wikipedia beheert. Wikimedia werkt aan het bevorderen van een wereld waarin alle kennis vrij beschikbaar is voor iedereen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de vrijwilligers van de Wikimediaprojecten, zoals Wikipedia.





Ingezonden persbericht