PERSBERICHT: Coppa Consultancy Arnhem


Ligduur in ziekenhuizen weer korter, onderzoek naar ligduur Nederlandse ziekenhuizen

Arnhem, 20100830 -- Koninklijke behandeling voor iedereen in Bronovo ziekenhuis Vandaag heeft Coppa, een adviesbureau gespecialiseerd in de patiëntenlogistiek, de onafhankelijke studie `Ligduur in Ziekenhuizen weer korter' gepubliceerd. Het is voor het eerst dat Coppa de prestaties van Nederlandse ziekenhuizen heeft geanalyseerd. Alle Nederlandse ziekenhuizen zijn over de jaren 2008-2009 vergeleken op hun logistieke prestaties.

De gemiddelde ligduur in Nederlandse ziekenhuizen is in 2009 verder gedaald, van 5,89 naar 5,62 dagen. Uit onderzoek uitgevoerd door adviesbureau Coppa uit Arnhem blijkt dat het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag de kortste ligduur van Nederland heeft, met 4,44 dagen. De ligduur in academische ziekenhuizen is met 7,2 dagen beduidend langer dan die in perifere en topklinische ziekenhuizen; die laatste twee ontlopen elkaar met respectievelijk 5,4 en 5,6 niet veel.
De gemiddelde ligduur is een veel gebruikte parameter. Het getal kan een vertekend beeld geven omdat voor de berekening alleen het aantal verpleegdagen wordt meegenomen, dagbehandelingen blijven buiten beschouwing. In het onderzoek is daarom een gewogen gemiddelde ligduur berekend door een dagbehandeling te tellen als verpleegdag. Het Zaans Medisch Centrum voert deze ranglijst aan met een gewogen ligduur van 2,58 dagen. Het gewogen gemiddelde over alle Nederlandse ziekenhuizen was in 2009 3,32 dagen, vijf procent korter dan het jaar daarvoor.
In het onderzoek is ook gekeken welke ziekenhuizen de grootste verbetering hebben gerealiseerd door cijfers uit 2009 te vergelijken met die uit 2008. Uit deze vergelijking blijkt dat het HagaZiekenhuis in Den Haag als beste naar voren komt. De gewogen gemiddelde ligduur is daar in een jaar tijd verkort met bijna vijftien procent. Het Atrium MC in Heerlen scoort het slechts, blijkt uit het onderzoek. Daar is de gewogen gemiddelde ligduur langer geworden, met ongeveer zes procent.
Een groot aantal ziekenhuizen heeft aangegeven dat patiëntenlogistiek een aandachtspunt is geweest. Ziekenhuizen die hierbij de ToC-besturingsfilosofie hebben gehanteerd zijn het succesvolst geweest, zij hebben de gemiddelde ligduur met meer dan zes procent kunnen verkorten. Dit is een signalering, het aantal ziekenhuizen dat deze ToC-besturingsfilosofie hanteert is te klein voor een harde conclusie. Ziekenhuizen die volgens eigen zeggen hun gezonde verstand gebruikten, verlaagden de ligduur met ruim vijf procent. Ziekenhuizen die een zogeheten Lean-managementfilosofie hanteerden scoorden met ongeveer vier procent iets lager.
Het volledige rapport is te downloaden op www.basbouwman.nl onder het kopje 'Dossier Ligduur'.





Ingezonden persbericht