Ingezonden persbericht


Persbericht

Thonet organiseert 214x214 foto expositie
Eerbetoon inzendingen fotowedstrijd vanwege 150 jaar oude Weense koffiehuisstoel 214

Beesd, 20 juli 2010 - Thonet organiseert van 30 augustus tot en met 30 september een foto expositie als eerbetoon voor alle inzendingen van de 214x214 fotowedstrijd. Thonet organiseerde vorig jaar vanwege de 150ste verjaardag van de Weense koffiehuisstoel, model 214 (vroeger Nr 14) de 214x214 fotowedstrijd, waaraan iedereen kon deelnemen. Meer dan 300 inzendingen uit 19 landen bewijzen dat de gebogen houten stoel 214 nog steeds tijdloos is. In januari dit jaar koos de jury in Frankenberg (Hessen, Duitsland), waar het bedrijf is gevestigd, de winnaars. De jury bestond uit leden van de familie Thonet, het management van het bedrijf, ontwerper James Irvine en enkele externe consultants. Een 'generatie-foto', een 'erotisch snapshot' en een 'alledaagse situatie' werden gekozen als winnaar van de eerste drie prijzen.

Expositie en demonstratie mobiele stoomunit voor het buigen van hout Op maandag 30 augustus is van 10.00 tot 13.00 uur de opening van de expositie. Thonet zal tijdens de opening een demonstratie geven van het buigen van hout. Een mobiele stoomunit maakt het hout flexibel genoeg om te buigen. Bezoekers kunnen tijdens deze opening zelf de rugleuning van model 214 buigen. In de hele maand september is deze internationale foto expositie gratis te bezoeken in de showroom van Thonet BV in Beesd (Industrieweg 18, www.thonet.nl) van maandag tot en met vrijdag van 9.00-17.00 uur. De expositie bestaat uit een groot aantal ingezonden foto's, oude en nieuwe exemplaren van stoel 214 en geeft de bezoeker een goed beeld van de historie van Thonet en de Weense koffiehuisstoel, die na al die jaren nog steeds in het assortiment van Thonet is opgenomen. De expositie zal de hele wereld over reizen en is o.a. beschikbaar voor winkels die Thonet verkopen.

214x214 kalender
Thonet heeft een kalender 2011 gemaakt met foto's van de fotowedstrijd. Deze kalender is tijdens de expositie te koop. Ook heeft Thonet een kwartetspel uitgebracht met foto's van alle Thonet iconen.

Einde bericht

Achtergrondinformatie 214x214 fotowedstrijd

Van 15 april tot 31 december 2009 konden liefhebbers van deze klassieke stoel deelnemen aan de '214x214' fotowedstrijd: 'de stoel die de wereld veroverde', door een foto van de koffiehuisstoel, samen met een persoonlijk verhaal over de stoel, in te sturen. Het resultaat is een panorama van vele facetten uit de hele wereld, van historische foto's en moderne settings, tot humoristische en emotionele inzendingen. Deelnemers zijn afkomstig uit landen zoals Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Zwitserland, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en zelfs uit de Verenigde Staten en Australië. De jury was enthousiast over het enorme aantal deelnemers en de kwaliteit van de inzendingen. "We waren blij verrast over het niveau van de inzendingen, het overtrof onze verwachtingen", zegt Peter Thonet, een van de achter-achter kleinzonen van Michael Thonet. Zijn broer Philipp Thonet voegde hieraan toe: "Wat vooral geweldig was zijn de zeer verschillende stijlen van fotograferen: van snapshots, tot keurige opstellingen, van collages tot stil levens, van foto's met mensen, tot beelden uit de natuur en zelfs opnames in documentaire stijl."

Jubileum voor de stoel der stoelen, de stoel die de wereld veroverde: Toen Michael Thonet in 1859 in Wenen zijn 'stoel voor de massa Nr. 14' presenteerde, kon hij niet weten dat hij dé stoel ontworpen had, waarvan de meeste exemplaren ooit zijn geproduceerd. Sinds 1859 is deze '3-gulden' stoel van massief gebogen hout ononderbroken in de Thonet fabriek in Frankenberg in productie. Méér dan 50 miljoen originele exemplaren van deze Weense koffiehuisstoel zijn tot nu toe geproduceerd, waarbij het enorme aantal kopieën van deze klassieker uit de meubelgeschiedenis niet is meegerekend.

Zes onderdelen en een paar schroeven: Nr. 14, het huidige model 214, was de eerste stoel die als bouwpakket beschikbaar was. Het was ook de eerste stoel die als massaproduct kon worden geproduceerd en wordt algemeen beschouwd als het meest succesvolle industriële product van de 19e eeuw. De stoel bestond uit 6 onderdelen en een handjevol schroeven en kon daardoor in grote aantallen worden vervoerd en op bestemming in Europa, Noord- en Zuid-Afrika, Azië en Afrika worden gemonteerd. De onderdelen voor 36 stoelen passen in een krat van minder dan één kubieke meter.

Nieuwe, eenvoudige, aantrekkelijke vormgeving: Door de eenvoudige, ongecompliceerde vorm en hoge mate van functionaliteit, was de introductie van deze stoel ook het begin van een nieuwe stijlvolle periode. Huizen, cafés en restaurants kregen een geheel nieuw uiterlijk, minder somber en minder luxueus. Michael Thonet zorgde voor een revolutie in de meubelwereld aangezien deze stoel betaalbaar was en dus toegankelijk voor de massa. De kwaliteit was en is zo goed, dat de stoelen generaties lang meegaan. Veel van de stoelen die in de 19e eeuw werden geproduceerd zijn nu nog steeds in gebruik.

Zie ook www.214x214.com
Bijlage: eerste 3 winnende foto's en foto mobiele stoomunit voor buigen hout