Politie Twente

Politie Twente gaat werken op afspraak voortzetten

Tijdens de zomerperiode heeft Politie Twente ervaring opgedaan met het werken op afspraak. Dit bevalt zo goed, dat deze werkwijze nu wordt voortgezet. Na een evaluatie zal worden bekeken of deze manier van werken definitief wordt ingevoerd.

Zoals al een aantal jaren gebruikelijk gedurende de zomerperiode, kenden de politiebureaus in Twente een minder ruime openstelling voor het publiek. Nieuw echter, was dat de politie burgers vroeg om eerst even een afspraak te maken voordat ze naar het bureau kwamen. Het doel was ervaring op te doen met het werken op afspraak, een belangrijk onderdeel van een project waarbij de politie werkt aan het moderniseren van haar intake proces. Het uitgangspunt is; meer service en het bieden van moderne vormen van dienstverlening, die tevens helpen bij een effectieve en efficiënte manier van werken. Hoewel beperkt, verwacht politie Twente hiermee ook capaciteitswinst te kunnen boeken. Deze kan worden ingezet t.b.v. wijkgericht werken, een belangrijk thema van het korps.

De ervaringen gedurende de zomerperiode waren vooral positief. Weinig wachttijden voor publiek en medewerkers, weinig tot geen klachten van het publiek en medewerkers werden ingezet voor werkzaamheden in de wijk. De leerpunten bestaan vooral uit onderlinge communicatie en inschattingsvaardigheden van medewerkers. Hieraan wordt intern gewerkt, evenals aan andere zaken die bedrijfsprocessen en daarmee de dienstverlening aan burgers moeten optimaliseren. Voorbeelden van moderne vormen van dienstverlening die op korte termijn worden opgepakt, zijn telefonische aangifte en het mogelijk maken van het doen van meldingen via internet.

Voor de langere termijn en in een breder verband werkt de politie samen met de gemeenten aan het intake proces onder de noemer 'Beter bereikbaar en meer beschikbaar'. Onder leiding van burgemeester Welten van Borne kijkt een werkgroep naar samenwerkingsmogelijkheden op het gebied van dienstverlening aan het publiek. Onderwerpen van onderzoek zijn onder andere het gezamenlijk inrichten van balies en het doorontwikkelen van moderne communicatiemiddelen, waarvan Burgernet een goed voorbeeld is.

Voorkom wachten, maak een afspraak!

Met deze nieuwe werkwijze en openingstijden vanaf 30 augustus wil de politie het werken op afspraak bevorderen. Burgers worden met nadruk verzocht om even te bellen voordat zij het naar bureau komen onder het motto 'Voorkom wachten, maak een afspraak!'

Zonder afspraak Op afspraak

Bureau Almelo, Enschede Centrum, Hengelo ma t/m za 09.00 - 17.00 09.00 - 17.00

Bureau Enschede Centrum do 17.00 - 22.00 17.00 - 22.00

Bureau Oldenzaal en Nijverdal ma t/m vr 09.00 - 17.00 09.00 - 17.00

Overige bureaus ma t/m vr 10.00 - 13.00 09.00 - 17.00

Een belangrijk uitgangspunt bij deze nieuwe werkwijze is dat burgers regiobreed aangifte kunnen doen. Dit past in de moderne tijd en de dienstverlening die de politie wil bieden. Tijdens het maken van de afspraak kan er gezamenlijk worden bekeken waar en wanneer het burger en politie het beste schikt. Het maken van een afspraak kan via 0900 - 8844 (lokaal tarief). Aangifte van eenvoudiger delicten kan eveneens worden gedaan via www.politie.nl/twente. De politie benadrukt dat zij uiteraard 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar en beschikbaar is! In noodsituaties via alarmnummer 112 en voor niet spoedeisende zaken via 0900 - 8844.

Bureau Hengelo Noord

Gedurende deze proefperiode zal bureau Hengelo Noord alleen geopend zijn tijdens het spreekuur van de wijkagenten op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. Na de evaluatie zal in overleg met het lokale bestuur worden bekeken of deze manier van werken zal worden voortgezet. Het bureau Bijzondere Wetten van de politie Twente, gevestigd in het politiebureau Hengelo Noord aan de Torenlaan, opent weer regulier haar deuren. Dit bureau is van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 tot 12.30 uur. Meer informatie over het bureau Bijzondere Wetten is te vinden op www.politie.nl/Twente/Bijzondere_Wetten.


---- --