Rijksvoorlichtingsdienst

Correctie: 'Ogen en oren' Commando Luchtdoelartillerie aan de slag

Het Commando Luchtdoelartillerie (CoLua) oefent maandag 30 augustus tot vrijdag 3 september in de omgeving van Zutphen. De luchtverdedigingseenheid van de Koninklijke landmacht traint deze oefening onder andere het geïntegreerd optreden van al haar radar- en commandovoeringssystemen. Hiervoor worden op 31 augustus en 2 september 'doel'-vliegtuigen ingezet.

Het CoLua maakt deel uit van het Operationeel Ondersteunings Commando Land (OOCL). Het CoLua bestaat naast een staf uit een kenniscentrum luchtverdediging, twee luchtverdedigingsbatterijen en een opleidings- en trainingsbatterij. Naast ondersteuning van Defensie-eenheden treden de eenheden in voorkomend geval ook geïntegreerd op met bondgenootschappelijke eenheden of ondersteunen civiele autoriteiten bij de bewaking van het luchtruim.

De inzet van de luchtverdedigingeenheden van het CoLua wordt in de praktijk beoefend onder omstandigheden die een realistisch dreigingscenario vanuit de lucht omvatten. Om de radar en commandovoeringssystemen, de ogen en oren, goed te trainen is de inzet van vliegtuigen die specifieke vluchtprofielen uitvoeren noodzakelijk. Om vliegveiligheidsredenen wordt tijdens de vlucht van de 'radardoelen' een bijzonder luchtverkeersgebied (BVG) ingesteld.

De vliegbewegingen vinden op beide dagen plaats tussen 9:00 uur en 16:00 uur in een BVG wat zich uitstrekt ten zuiden van Zutphen tot en met Doetinchem en Zevenaar en ten noorden van Zutphen tot en met Klarenbeek en de rijksweg A1. Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen Voor eventuele klachten kan worden gebeld met het gratis nummer 0800-0226033. Klachten kunnen eveneens worden ingediend via www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen.