Gemeente Purmerend

Kappen in het Purmerbos

19 augustus 2010

Staatsbosbeheer start vanaf 30 augustus met het omzagen van bomen in het Purmerbos. Deze werkzaamheden voert Staatsbosbeheer uit om de populieren een betere kans te geven om te groeien. De vakken waarin de werkzaamheden plaatsvinden worden tijdelijk afgesloten voor publiek.

De afgelopen jaren zijn er weinig bomen gekapt in het Purmerbos. Het gevolg hiervan is dat met name de populieren- en essenvakken te vol staan met bomen. De populieren krijgen te weinig licht en kunnen niet uitgroeien tot grote stevige bomen. De stammen zijn te dun en met een grote storm breken populierenstammen af als luciferhoutjes. Ook de essen staan te dicht op elkaar waardoor het kleine dunne boompjes blijven en niet kunnen uitgroeien tot volwaardige essen.

Door waardevolle bomen uit te zoeken en hieromheen de bomen weg te zagen krijgen deze bomen en de bodem meer licht zodat bomen mooi kunnen uitgroeien en op de bodem jonge boompjes een kans krijgen om te groeien. Zo ontstaan er verschillende lagen en een natuurlijke leeftijdsopbouw in het bos. Bij het uitzoeken van de waardevolle bomen wordt naar verschillende factoren gekeken en wordt de gedragscode `zorgvuldig bosbeheer' gehanteerd. Een waardevolle boom kan een boom zijn die genoeg potentie heeft om uit te groeien tot een grote stevige boom, maar kan ook een boom zijn waar spechten hun holen hebben.

Kap Purmerbos

De werkzaamheden vinden plaats in fase 3 en 4 rond parkeerplaats "De Es", in het `verboden voor honden' gedeelte en zullen ongeveer 2 maanden duren. De vakken waarin de werkzaamheden plaats vinden, worden in het kader van de veiligheid helemaal afgesloten voor publiek. Er wordt namelijk gewerkt met een processor en zware vrachtwagens rijden heen en weer. Met infopanelen bij de ingangen van het bos wordt aangegeven dat het vak is afgesloten. De werkzaamheden starten 30 augustus in fase 4, het natuurdeel.

Omdat er met zware machines wordt gewerkt kunnen sommige paden beschadigd raken. Dit proberen we natuurlijk zo veel mogelijk te voorkomen, bijvoorbeeld door rijplaten aan te brengen. Daar waar de paden toch beschadigen zullen zo snel mogelijk na de werkzaamheden de paden hersteld worden.