Cinemien

Amsterdam, 23 augustus 2010

Thomas Vinterberg in Nederland

De Deense regisseur Thomas Vinterberg (FESTEN) komt volgende week naar Nederland ter promotie van zijn nieuwste film SUBMARINO. Hij is beschikbaar voor interviews.

Thomas Vinterberg
De Deense Thomas Vinterberg (1969) richtte in 1995 samen met Lars von Trier, Kristian Levring, en Søren Kragh-Jacobsen Dogma 95 op. De eerste Dogma 95-film was Vinterbergs FESTEN, die wereldwijd een enorm succes was en ook in Nederland de bioscopen veroverde. In 2003 bracht Vinterberg het (post-) apocalyptische IT'S ALL ABOUT LOVE uit, een film die hij in vijf jaar tijd schreef, regisseerde en produceerde, met o.a. Joaquin Phoenix en Sean Penn. Daarop volgde DEAR WENDY en EN MAND KOMMER HJEM.

Submarino
De nieuwste film van Vinterberg vertelt het verhaal van twee broers, Nick en Martin. Beide mannen zijn opgegroeid in een familie die uit elkaar is gescheurd door een tragische gebeurtenis. Als volwassenen leven de broers afgezonderd van elkaar in Kopenhagen. De een is alcoholist, de ander een drugsverslaafde vader. Hun intenties zijn goed, maar het resultaat van hun inspanningen minimaal. Wat hen bindt, is hun gezamenlijke strijd om hun leven leefbaar te maken. Het verpletterende familiedrama SUBMARINO is gebaseerd op een boek van Jonas T. Bengtsson.

Als net gescheiden vader herkende Vinterberg meteen van het gevoel van schuld dat ouderschap met zich mee kan brengen. Een scene waarin de vader zijn zoon voor de tv vergeet, was een keerpunt: "Dat was mijn ergste nachtmerrie. Ik was voor het eerst helemaal alleen verantwoordelijk voor mijn kinderen. De angst om het verkeerd te doen is levensgroot. Dat is universeel. Daarbij, moderne families drijven uit elkaar. Al zijn ze maar een telefoontje ver, je moet je best doen om ze te grijpen. Deze broers doen dat en al ontglipt het ze steeds. Zelfs de structuur van de film houdt ze gescheiden. Ik vind dat ontroerend."

Persvoorstelling en Nederlandse release
SUBMARINO draait vanaf 16 september in de Nederlandse bioscopen. De landelijke persvoorstelling vindt plaats op maandag 30 augustus om 10.30 in Rialto, Ceintuurbaan 338 te Amsterdam.

Interviews
Ter promotie van de Nederlandse release van SUBMARINO is Thomas Vinterberg op 1 en 2 september in Nederland en beschikbaar voor interviews.



Cinemien