NCRV

Dokument

Een wereld van geschil

Maandag 30 augustus

23.20 uur Nederland 2

Iedereen maakt het wel eens mee: de vakantiebestemming valt bitter tegen. Het zwembad is niet klaar, mieren lopen over het bed. In Een wereld van geschil gaan teleurgestelde en wanhopige vakantiegangers de strijd aan met hun reisorganisator. De Geschillencommissie Reizen laat beide partijen aan het woord en neemt vervolgens een beslissing. Welke keuzes maakt zij en op welke gronden?

Mevrouw Jintes en haar tenniscollega zijn fanatieke tennissers en boeken daarom een vakantie met tennisfaciliteiten. Bij aankomst op de vakantiebestemming blijken de tennisbanen onbruikbaar. Op de velden stond een groot betonnen blok en het tennisnet is te klein. De reisorganisatie vindt dat het echtpaar te hoge eisen stelt.

Mevrouw Boering is boos omdat het hotelpersoneel haar dreigend en onvriendelijk behandeld heeft. Tijdens het onderhoud met de geschillencommissie reageert mevrouw emotioneel, nare herinneringen komen weer boven. De medewerker van de reisorganisator vindt de klacht van mevrouw Boering ongegrond, volgens hem heeft mevrouw persoonlijke problemen die zij op haar vakantielocatie projecteert.

Meneer Cijs is net getrouwd en heeft gewacht om op huwelijksreis te gaan omdat zijn vrouw ernstig ziek is. Bij aankomst blijkt het de hotellocatie nog niet klaar. Metselaars en timmerlieden lopen in en uit, en een bulldozer is bezig de weg naar het strand te maken. Na veelvuldig klagen krijgt het echtpaar een vervangende locatie aangeboden, maar de vakantie is dan al in het water gevallen.

Nederlandse consumenten worden kritischer, en reisorganisaties beconcurreren elkaar met steeds scherpere aanbiedingen. Als het misgaat staan bedrijven en consument vaak lijnrecht tegenover elkaar. Er zijn bijna vijftig geschillencommissies in Nederland, die functioneren als alternatief voor de rechtbank bij geschillen tussen consumenten en ondernemers. De uitspraken van een geschillencommissie zijn bindend. De commissie âReizenâ is één van de grootste, met meer dan 1000 klachten per jaar.

Een wereld van geschil is geregisseerd door Nan Rosens. Meer informatie is te vinden op www.dokument.nl.