Provincie Flevoland Provincie Flevoland



Project Zomerondernemer vraagt om vervolg

Publicatiedatum: 30 augustus 2010

De 35 Flevolandse zomerondernemers kijken terug op een leerzame zomer, waarin ze hebben geproefd aan het ondernemerschap. En dat bleek hard werken en doorzetten! Alle 35 jongeren hebben het project afgemaakt. Tijdens de kick out van het project op donderdag 26 augustus 2010 werden de diploma's uitgereikt door Andries Greiner, gedeputeerde Economische Zaken van Flevoland.

Daarnaast werden er twee prijzen uitgereikt namens de provincie Flevoland en de Rabobank. Djura seats kreeg van de provincie drie kaarten voor het Flevopenningengala aangeboden. Zij bleken volgens de Belastingdienst de meest accurate boekhouding te hebben. Djura seats verkocht 40 tuinbankjes met een omzet van zo'n 2500 euro. Kelin Events won de prijs van de Rabobank voor de beste presentatie van het bedrijf over vijftig jaar. Dankzij deze presentatie, die volgens de Rabobank uitblinkt qua uiterlijke verzorging, marketing en humor, gingen zij naar huis met een minilaptop.

Het doel van het project is om jongeren te laten proeven aan het ondernemerschap. Niet alles gaat zonder slag of stoot. Zo vertelt Marloe Raam van het Theehuis dat ze eerst wel opstartproblemen hadden. Ze moesten eerst op zoek naar een geschikte fietskar om hun high-tea producten in te kunnen vervoeren. Toen ze eenmaal de kar op marktplaats hadden gevonden kon het echte werk beginnen. Tijdens de kick out presenteerden ze heerlijke muffins, scones en natuurlijk vele soorten thee. `We hebben inmiddels nog drie opdrachten voor het organiseren van een high tea binnen,' zo laat Marloe weten.

Een aantal jongeren is er achter gekomen dat het ondernemerschap niets voor ze is, anderen zijn helemaal enthousiast geworden. Dertien jongeren hebben aangegeven door te gaan met hun bedrijf na de zomer. Zes van de ondernemingen zijn zelfs al aangemeld voor het starterstraject bij de Rabobank.

Andries Greiner is tijdens de kick out oprecht trots op de jongeren en noemt het een succesvol project dat vraagt om een vervolg: "We hebben afgesproken dat we de pilot in Flevoland in elk geval drie jaar draaien. Bovendien is er nu al interesse uit andere gemeenten en provincies. Een uitrol van Zomerondernemer in andere delen van Nederland is dan ook te verwachten. Flevolandse jongeren hoeven zich in de zomer van 2011 in ieder geval niet te vervelen. De eerste dertien aanmeldingen voor volgend jaar zijn al binnen."

Het project Zomerondernemer is mogelijk gemaakt dankzij de Centrale voor Christelijk Handelsonderwijs (CCHO), de Rabobank en de provincie Flevoland.