Gemeente De Ronde Venen


Veiligheidsoverwegingen staan voorstel kinderraad in de weg

Op 3 juni jl. presenteerden leerlingen van groep 7/8 van de St. Antoniusschool in De Hoef in de zogenaamde kinderraad een voorstel voor de aanleg van een strandje aan de Kromme Mijdrecht. De gemeenteraad stemde unaniem in met het plan en verzocht het college de haalbaarheid te onderzoeken. Na overleg met de Provincie Utrecht en Waternet is besloten het strandje niet aan te leggen. Dit besluit is vooral ingegeven door veiligheidsoverwegingen.

Het aanleggen van een nieuwe openbare zwemlocatie moet worden aangemeld bij de Provincie Utrecht. Zij kennen nieuwe zwemlocaties toe en ze controleren op officiële zwemplaatsen de waterkwaliteit en de veiligheid. Voordat een nieuwe zwemplaats opengesteld wordt, moet eerst twee seizoenen lang het water op zwemwaterkwaliteit worden onderzocht.

De Provincie Utrecht werkt er ook naar toe dat elke zwemlocatie een omkleedruimte, een toilet en douchegelegenheid krijgt. Hier is op de huidige plaats weinig tot geen ruimte voor. Bovendien is de bestemming van de grond âagrarischâ. Hierdoor zijn nieuwe bouwwerken niet toegestaan. De grond waar het strandje zou moeten komen is niet in eigendom van de gemeente. Een gedeelte is van Westhoek Wonen en een gedeelte is van Waternet.

Waternet heeft aangegeven dat er naast recreatievaart op de Kromme Mijdrecht ook nog beroepsvaart aanwezig is. De waterverplaatsing van deze vrachtschepen is erg groot. Dit zorgt voor sterke stromingen en het heeft ook een grote zuigende werking vanwege de geringe breedte van de Kromme Mijdrecht. De schepen komen op minder dan vijftien meter voorbij de zwemlocatie gevaren. Dit is voor zwemmers enorm gevaarlijk.

Ook bij het zoeken naar een alternatieve locatie aan de Kromme Mijdrecht kan de veiligheid niet gegarandeerd worden vanwege het scheepvaartverkeer en de beperkte breedte van de vaart.

De kinderen zijn middels een brief persoonlijk op de hoogte gesteld. En om de teleurstelling wat weg te nemen worden ze uitgenodigd om met de klas een keer te komen zwemmen in het nieuwe
Veenweidebad.

Â