Gemeente De Ronde Venen


Zeilen op de Hollandse Plassen

Om meer landelijke bekendheid te geven aan de vaarmogelijkheden in het Groene Hart, vindt volgend jaar op en rond de Hollandse Plassen een vijfdaags zeilevenement plaats. De vijfdaagse zeilwedstrijd vindt plaats op vijf verschillende plassen, waaronder de Vinkeveense Plassen, in de periode van donderdag 29 juni tot en met zondag 3 juli 2011. Het Rondeveense college van B&W stemde dinsdag 24 augustus in met deelname aan dit evenement en stelde ⬠6000,- beschikbaar.

Op initiatief van de gemeente Nieuwkoop gaat het regionaal gemeentelijk overleg Hollandse Plassen, in samenwerking met de Regenboogclub, het zeilevenement organiseren. Het evenement bestaat uit een zeilwedstrijd en aanverwante activiteiten op de Hollandse Plassen. De ambitie is om jaarlijks een dergelijk evenement te laten plaatsvinden om de Hollandse Plassen op de toeristisch-recreatieve kaart te zetten. Daarnaast draagt het bij aan de promotie van de zeilsport en de bevordering van de samenwerking tussen verschillende partijen, zoals watersportverenigingen, ondernemers, recreatieschap, etc.

De start van de vijfdaagse zeilwedstrijd vindt in Leiden plaats, waarna er gevaren wordt op de Kagerplassen, Braassemermeer, Vinkeveense Plassen en Westeinderplassen om te finishen in Nieuwkoop. De gemeenten Aalsmeer, Hillegom, Kaag en Braassem, Leiden, Lisse, Nieuwkoop, Teylingen en De Ronde Venen hebben toegezegd een Regenboog boot namens hen te laten varen, evenals het Groene Hart Bureau voor Toerisme en de Kamer van Koophandel Rijnland.

Voor de fusiegemeente Abcoude en De Ronde Venen is het regenboogevenement een manier om de Vinkeveense Plassen als recreatiegebied te promoten en de nieuwe gemeente onder de aandacht van een groot publiek te brengen. De wedstrijd op de Vinkeveense Plassen staat gepland op zaterdag 2 juli.

Voor de organisatie wordt een centraal comité opgericht. De burgemeester van De Ronde Venen zal hierin zitting nemen. Voor de nevenactiviteiten wordt een lokaal comité samengesteld. Hierin zitten naast de gemeente, organisaties op het gebied van de zeilsport en ondernemers.