KNHS

Nederlands Kampioenschap Eventing in Breda
30 augustus 2010
Eventing Breda

Veel kanshebbers voor Nederlandse titel

ERMELO (KNHS) - De Nederlandse kampioenschappen eventing worden komend weekend tijdens het toegankelijke en veelzijdige evenement Breda Hippique gehouden. Maar liefst 122 paarden zullen aan de start verschijnen. Er staan voor de eventingruiters twee wedstrijden op het programma, naast de Nederlandse titel zal er ook worden gestreden om de Copain Wisselprijs, alsmede om de Charles Pahud de Mortanges Trofee.

"Ik denk dat met de keus voor Breda in plaats van Boekelo een goede keus is gemaakt. Boekelo is altijd in oktober en wordt derhalve altijd pas na de internationale kampioenschappen verreden en komt daardoor een beetje als mosterd na de maaltijd. Met de keus voor deze wedstrijd kan ik dit Nederlands kampioenschap in de toekomst mogelijk ook als selectiewedstrijd gaan opnemen. Boekelo is - en laat daar geen misverstand over bestaan - een hele mooie wedstrijd, maar ook de zwaarste die we in Nederland kennen. Dan wordt een combinatie Nederlands kampioen, maar die staat bijvoorbeeld wel op de 23ste plek in de eindstand. Ik ben er van overtuigd dat in Breda een Nederlandse combinatie kan winnen en die wordt dan ook kampioen van Nederland. Dat is wervend voor onze discipline", zegt bondscoach Martin Lips.

Onder de deelnemers voor het Nederlands kampioenschap de titelverdedigster Ellen Kloos (Roosendaal) (lid van het Rabo Talententeam), maar ook Tim Lips (Made), die deze wedstrijd gaat gebruiken als de ultieme voorbereiding op de WEG, die een maand later in het Amerikaanse Kentucky op het programma staat. Met Concrex Oncarlos en Concrex Van Schijndel's Owaola gaat hij van start in het Nederlands kampioenschap, terwijl hij met Concrex Vakarlos van start gaat in de twee sterrenwedstrijd.

Dat de eventingsport duidelijk in de lift zit blijkt ook uit het gegeven dat maar liefst een dertigtal Nederlandse combinaties in Breda van start gaan. Onder hen ook combinaties die in staat moeten worden geacht om naast Lips en Kloos een hoofdrol te kunnen vervullen. Namen die dan in het oog springen zijn Madeleine Brugman (Ambt-Delden), Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen), Jan van Beek (Rijsbergen) en Raf Kooremans (Turnhout B.). Daarnaast kan de jeugd ook voor de nodige verrassingen zorgen.

Naast de Nationale titel staat er nog twee belangrijke ereprijzen op het programma, de Copain Wisselprijs en de Pahud de Mortanges Trofee. 'Copain' was de naam van het favoriete springpaard van kolonel Ch. Labouchere. Tijdens zijn vooroorlogse carrière was Labouchere één van onze beste springruiters, die ook internationaal successen behaalde. Hij beschouwde de dressuur als de basis van de rijkunst en hij ergerde zich aan het feit dat collega-springruiters dit niet altijd inzagen. Om hier iets aan te doen ontwierp Labouchere een gecombineerde wedstrijd, bestaande uit de onderdelen dressuur en springen. De combinatie met het beste resultaat over beide onderdelen was winnaar van de wedstrijd. Na zijn overlijden bleek Labouchere een legaat te hebben nagelaten voor de winnaar van een jaarlijks te verrijden gecombineerde wedstrijd om de 'Copain Wisselprijs', zijnde een massief zilveren broodmand en een geldbedrag. De beheerder van het legaat heeft het beschikbaar stellen van de prijs door omstandigheden rond 1992 tijdelijk stopgezet. In 2006 werd de Copain Prijs weer opnieuw geïntroduceerd en gekoppeld aan een hoger niveau, namelijk het Nederlands Kampioenschap. Er worden geldprijzen van 2.500,=, 1.500,= en 500,= beschikbaar gesteld voor de drie hoogstgeplaatste combinaties in het NK. Ook ontvangt de Nederlands Kampioen een wisseltrofee. Deze komt in de plaats van de zilveren broodschaal, die in de loop der jaren is zoekgeraakt.

Charles Ferdinand Pahud de Mortanges volgde een opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Na zijn eindexamen kreeg hij als trainer, verzorger en instructeur bij de cavalerie de kans om zich bezig te houden met de paardensport. Samen met zijn teamgenoten behaalde Pahud de Mortanges teamgoud bij de Olympische Spelen van Parijs 1924. In 1928 werd hij eerste tijdens de Spelen in Amsterdam, met het wereldberoemde springpaard Marcroix. Dit succes prolongeerde hij in 1932 in Los Angeles, waar de equipe tweede werd en Pahud, eveneens met Marcroix, wederom goud behaalde. Charles Pahud de Mortanges overleed in 1971 op 75-jarige leeftijd. Eén van de Olympische bekers is door mevrouw Pahud de Mortanges beschikbaar gesteld en wordt tegenwoordig jaarlijks uitgereikt aan de beste Nederlandse eventing deelnemer in de zwaarste rubriek die tijdens Breda Hippique wordt verreden.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.BredaHippique.nl