Gemeente Blaricum



Koninklijke onderscheiding voor L.J.B. Schenk

30-08-2010
Afgelopen zaterdag (28 augustus) is de heer L.J.B. Schenk uit Blaricum benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft de onderscheiding onder andere gekregen voor zijn activiteiten voor de samenleving op het gebied van cultuur. Lejo Schenk (61) is sinds 2000 in dienst van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) als directeur van het Tropenmuseum. Daarvoor werkte hij tientallen jaren bij de IKON.

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch reikte de onderscheiding en de bijbehorende versierselen op 28 augustus uit tijdens de feestelijke ledendag ter gelegenheid van 100 jaar Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam.

Overzicht
De heer Schenk is begin jaren 70 bij de IKON (toen nog IKOR) gekomen als stagiair. Daarna is hij opgeklommen van redacteur naar eindredacteur. In 1989 werd hij adjunct-directeur en van 1996 tot 2000 was hij algemeen directeur. In die jaren was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van programma's voor jong en oud over belangrijke sociale, maatschappelijke en kerkelijke thema's.

Een van de meest baanbrekende documentaires waar hij bij betrokken was, was `Dood op verzoek' van programmamaker Maarten Nederhorst. Een documentaire waarmee wereldwijd de discussie over euthanasie op gang werd gebracht.

In 2000 werd de heer Schenk directeur van het Tropenmuseum. Onder zijn leiding heeft het museum een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Zo trekt het museum substantieel meer bezoekers - ook vanuit het buitenland - en zijn er nieuwe en innovatieve tentoonstellingen. Tentoonstellingen die deels zelfs in het buitenland te zien zijn of waren. Een voorbeeld daarvan is `Familieverhalen uit Zuid-Afrika' die nu permanent is opgesteld in Johannesburg.

Verder is de heer Schenk (onder andere) voorzitter van Stichting Volkenkundige Collectie Nederland (SVCN), dat onder zijn leiding is uitgegroeid tot het belangrijkste en meest innovatieve samenwerkingsverband in de Nederlandse museumwereld.

|