Blauw Research


Defensie: wangedrag opleidingen terugdringen

27 augustus 2010 door De Volkskrant

DEN HAAG - Binnen Defensie is vooral op de officiersopleidingen KMA in Breda en het KIM in Den Helder sprake van wangedrag, zoals ongewenst seksueel gedrag en pesten. De gesloten cultuur blijkt een voedingsbodem te zijn voor dit gedrag. Leidinggevenden en instructeurs grijpen onvoldoende in als zij hierover signalen krijgen.

Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Blauw Research over zes militaire opleidingsinstituten dat demissionair minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de begeleidende brief kondigt hij maatregelen aan die wangedrag moeten voorkomen of terugdringen. Ook wil hij de positie versterken van degene die klaagt en slachtoffers beter steunen en begeleiden

Wantoestanden
De Tweede Kamer had om het nadere onderzoek gevraagd. Bovendien bracht de vakbond ACOM onlangs voorbeelden naar buiten van wantoestanden op de opleidingsinstituten voor de toekomstige leiders binnen de krijgsmacht. De afgelopen vier jaar zijn al maatregelen genomen nadat de commissie-Staal had geconstateerd dat er te veel wangedrag en misstanden waren binnen Defensie. Volgens de onderzoekers van Blauw zijn er voldoende gedragsregels opgesteld maar is er op alle niveaus te weinig inzet en aandacht om de regels daadwerkelijk na te leven.

Uit het rapport blijkt dat de omgangsvormen en de sfeer op de zes opleidingsinstituten in algemene zin overwegend positief zijn. Toch heeft ruim een op de drie leerlingen wel eens te maken gehad met een vorm van ongewenst gedrag en 13 procent van structureel pestgedrag. Plegers zijn vaak mannelijke leerlingen met dominante en charismatische eigenschappen die anderen meeslepen in hun negatieve gedrag. Als oorzaken kunnen ook verveling, sociale controle, groepsdruk en weinig privacy een rol spelen, stellen de onderzoekers.

Van Middelkoop onderschrijft de conclusies en de aanbevelingen in het rapport. Er komen twee actieprogramma's die ervoor moeten zorgen dat de interne cultuur, de vorming van studenten en de zorg voor integriteit verbeteren. Vooral binnen het KIM en de KMA moet snel verandering komen, vooral door het kader meer alert en actief te maken, schrijft de minister.