CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

'KB moet geen nazikranten op internet zetten'

do 26-08-2010

25 Augustus maakte de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag bekend om 26 nazikranten uit de Tweede Wereldoorlog online te zetten. CIDI-directeur Ronny Naftaniel heeft begrip voor de beweegredenen van de KB, maar vreest dat de instelling daarmee munitie aanlevert voor antisemieten: "Op internet kun je heel makkelijk met zoektermen al die kranten doorlopen. Het wordt dan heel makkelijk om met knippen en plakken een antisemitisch verhaal te maken."

Angst voor nazikranten op internet

NIJMEGEN - De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag (KB) moet geen nazikranten op internet zetten.

Het gevaar is te groot dat de instelling daarmee 'munitie aanlevert voor antisemieten'. Dat zegt directeur Ronny Naftaniel van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Gisteren maakte de KB bekend, ondanks eerdere ophef, 26 'foute' kranten uit de Tweede Wereldoorlog toch online te zetten. De bibliotheek vindt het belangrijk 'om de historische werkelijkheid ongecensureerd aan iedereen ter beschikking te stellen', aldus een woordvoerder. De kranten zijn nu al op papier te raadplegen. Naftaniel zegt begrip te hebben voor de beweegredenen van de KB. "Maar geen racist zal al die kranten op papier bekijken. Op internet kun je heel makkelijk met zoektermen al die kranten doorlopen. Het wordt dan heel makkelijk om met knippen en plakken een antisemitisch verhaal te maken."

Het gaat hem niet alleen om anti-joodse verhalen. "Het wordt ook erg makkelijk om te achterhalen wie er fout was in de oorlog." Kinderen van NSB-ouders staan positief tegenover de databank. Dat hebben zij volgens de KB laten weten, tijdens een besloten bijeenkomst over dit onderwerp, op initiatief van de bibliotheek.

Het ministerie van Justitie stelde eerder dat publicatie mogelijk strafbaar is. De KB zou daarmee de verspreider van discriminerende inhoud kunnen zijn. Ook zou de instelling beschouwd kunnen worden als medeplichtige van personen die misbruik maken van deze kranten. Omdat de meningen van juristen niet eenduidig zijn, heeft de KB gisteren toch besloten tot publicatie op internet over te gaan.

De KB bouwt een digitaal krantenarchief van alle landelijke, regionale, lokale en koloniale kranten van de afgelopen vierhonderd jaar.

Het CIDI gaat niet proberen de publicatie tegen te houden. Naftaniel sluit niet uit dat de KB in de toekomst gedaagd wordt. Het centrum is gewoon aangifte te doen van antisemitisme en daarbij zou de rol van de KB aan bod kunnen komen.

Bron: BN/DeStem