Gemeente Maassluis

College beantwoordt vragen van CU over subsidies

De fractie van ChristenUnie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de korting van subsidies aan instellingen voor 2011. Het college heeft de vragen als volgt beantwoord:

Geachte heer Smits,

Met uw boven aangehaald schrijven stelt u ons een zevental vragen over de korting op de subsidies aan de instellingen voor 2011. Hieronder geven wij antwoord op uw vragen.

Vraag 1.

Deelt u onze mening dat het besluit om zowel de sport als de culturele verenigingen vooralsnog met 7,2% te korten oplopend tot 13% in 2013 op de door hen te ontvangen subsidies pas dan opgelegd kan worden, nadat de gemeenteraad daarover een besluit heeft genomen?

Antwoord 1.

Ja.

Vraag 2.

Als u die opvatting deelt is het dan niet voorbarig om de verenigingen middels een brief d.d. 22 juli deze korting reeds aan te zeggen?

Antwoord 2.

Neen. De verenigingen en instellingen zijn er mee gebaat om in een vroegtijdig stadium te worden geïnformeerd over de hoogte van de door hen te ontvangen subsidie, zodat zij tijdig maatregelen kunnen nemen om de effecten van de korting zo goed mogelijk op te vangen.

Vraag 3.

Vindt u het dan ook niet voorbarig om genoemde brief uit te doen gaan voordat de toegezegde Kaderbrief de gemeenteraad heeft bereikt en aldaar besproken?

Antwoord 3.

Neen. Zie ons antwoord onder 2.

Vraag 4.

Deelt u onze mening dat de gemeenteraad allereerst alle bezuinigingsvoorstellen op de rij moet hebben om een gewogen oordeel te kunnen geven? Nu worden op basis van willekeur de genoemde verenigingen opgezadeld met een onaanvaardbare bezuinigingsmaatregel.

Antwoord 4.

Het behoeft geen betoog dat de gemeente zich gesteld ziet voor een majeure bezuinigingsoperatie. Kortheidshalve verwijzen wij naar het Overdrachtsdocument van de (vorige) raad en het Coalitieakkoord. Het is onze taak om op zorgvuldige wijze een uitgebalanceerd pakket aan bezuinigingsmaatregelen te ontwikkelen en aan de raad voor te leggen. Met de Kaderbrief, die per 1 september voor de raad beschikbaar is, zal blijken dat de korting op de subsidies slechts een bescheiden onderdeel uitmaakt van het pakket aan bezuinigingsmaatregelen. Van willekeur is geen sprake.

Vraag 5.

Realiseert u zich dat de exploitatie van een aantal verenigingen hierdoor ernstig gevaar zal gaan lopen en daardoor deze verenigingen grote financiële risico's lopen? Dat bovendien deze verenigingen bedreigd worden in hun voortbestaan?

Antwoord 5.

Wij zijn ons er van bewust dat de kortingen die op de subsidies zullen gaan plaatsvinden een grote impact kunnen hebben voor de gesubsidieerde instellingen. Juist daarom willen wij hen in een zo'n vroeg mogelijk stadium informeren over de subsidie voor het komende jaar, zodat zij beter in staat zijn om passende maatregelen te nemen.

Vraag 6.

Heeft het college geen grote risico's gelopen door de behandeling van de kadernota/kaderbrief zolang voor zich uit te schuiven dat beïnvloeding van de gemeenteraad bijna onmogelijk is?

Antwoord 6.

De bezuinigingsoperatie die de komende jaren moet worden uitgevoerd is zeer ingrijpend. In relatie tot de relevante uitgaven (totaal begroting minus kapitaallasten, rendabele uitgaven, inkomensoverdrachten) gaat het om een vermindering van ca. 15%. Omdat wij voor deze operatie zorgvuldigheid belangrijker vinden dan snelheid krijgt de raad de Kaderbrief nu op 1 september. Behalve de verschuiving in tijd (van eind juni naar begin september) krijgt de Kaderbrief dezelfde behandeling als voorgaande Kadernota's en kan de raad invloed uitoefenen op onze voorstellen. De behandeling c.q. vaststelling van de programmabegroting 2011 staat, zoals gebruikelijk, gepland voor begin november.

Vraag 7.

Waarom kiest u voor de 'kaasschaafmethode'? Vindt u het niet beter om de effectiviteit van de subsidies te toetsen en op basis daarvan keuzes te maken?

Antwoord 7.

Voor 2011 hebben wij ervoor gekozen om iedere instelling de gelegenheid te bieden om de korting op de subsidie op eigen wijze het hoofd te bieden. Dit impliceert niet dat voor 2012 en volgende jaren deze benadering automatisch zal worden gecontinueerd. Mede afhankelijk van de wijze waarop de subsidieontvangers met de korting 2011 om weten te gaan kunnen wij vanaf 2012 zonodig het subsidie-instrument gedifferentieerd toepassen.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

Het college van burgemeester en wethouders van Maassluis