Media alert

Hoe voorkom je dat medewerkers internet misbruiken? ~ GFI Software biedt tips om meer grip te krijgen op surfgedrag ~

30 augustus, 2010 - De meeste mensen hebben tegenwoordig op hun werkplek toegang tot internet. Dit is noodzakelijk om efficiënt te kunnen werken, maar het vormt ook een bedreiging voor de werkgever. De verleiding is immers groot om tijdens het werk ook nog even snel privé e-mails te controleren, het laatste nieuws op te zoeken of muziek te downloaden. Het gebruik van internet tijdens het werk voor privédoeleinden wordt ook wel cyber slacking genoemd.

Cyber slacking heeft niet alleen een negatieve impact op de productiviteit, maar het vergroot ook de kans op virussen of juridische conflicten als medewerkers illegale websites bezoeken of illegaal muziek downloaden. GFI Software, wereldwijd leverancier van infrastructuuroplossingen, laat ondernemers zien hoe zij het beste om kunnen gaan met deze uitdaging.

Passief monitoren: weten wat er gebeurt
Weten wat medewerkers doen op internet is een belangrijke eerste stap. Door gebruik te maken van monitoring-tools kan eenvoudig in kaart worden gebracht wat medewerkers doen op internet tijdens werktijd. De rapporten die kunnen worden gecreëerd met deze passieve monitoring-tools laten zien welke websites een medewerker heeft bezocht en hoeveel tijd er online is besteed. Toch is deze methode niet ideaal, omdat het enkel het tijdsverlies aantoont en niet de mogelijkheid biedt om direct in te grijpen als er sprake is van een beveiligingsrisico.

Actief monitoren: grenzen bepalen
Een methode die een stap verder gaat is het actief monitoren. Hierbij worden niet alleen de online activiteiten van medewerkers vastgelegd, maar kan er ook actie worden ondernomen binnen een specifieke context. Hiermee wordt het bijvoorbeeld mogelijk om verdachte websites te blokkeren, maar toegang tot nieuws- en sociale netwerksites tijdens de pauze toe te staan. Op deze manier worden productiviteitsverlies en beveiligingsproblemen bestreden en kunnen werknemers in hun eigen tijd wel voor persoonlijke doeleinden gebruik maken van internet.

Proactief monitoren: tijdig ingrijpen
Een logische vervolgstap voor het actief monitoren is het proactief monitoren. Een dergelijk systeem houdt niet alleen het internetgebruik van medewerkers in de gaten, maar grijpt ook in afhankelijk van de activiteiten die er op het bedrijfsnetwerk plaatsvinden. Hierbij kan het gaan om het automatisch scannen van gedownloade bestanden op virussen, het blokkeren van specifieke bestandsformaten en het verbreken van ongewenste internetverbindingen. Geavanceerde systemen bieden ook de mogelijkheid om aanvallen op netwerken te detecteren en proactief te stoppen. Ondanks dat het gebruik van dergelijke proactieve monitoring systemen extra bescherming biedt, blijft het belangrijk om ook periodiek de rapportages door te nemen. Geen enkel systeem is foutloos en daarom is het cruciaal om alert te blijven. Wanneer het systeem wordt omzeild is het belangrijk om nieuwe maatregelen te treffen.

"Er gaat binnen het bedrijfsleven jaarlijks veel tijd verloren aan cyber slacking", stelt David Kelleher van GFI Software. "Uiteraard moet je als organisatie rekening houden met de wensen van het personeel, maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat het bedrijfsnetwerk besmet raakt door onverantwoord gedrag van medewerkers. Passieve monitoring is een goede eerste stap om een beeld te krijgen van de risico's binnen het bedrijf. Wie echt iets aan cyber slacking wil doen, zorgt voor een systeem waarmee je ook direct kunt ingrijpen. Naast de technische maatregelen die je als bedrijf kunt nemen is het van groot belang om ook medewerkers bewust te maken van hun eigen gedrag."